Video’s inspiratieweek Radicale vernieuwing: gespreksvoering

Tijdens de online landelijke inspiratieweek van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in november 2020 kwamen onderwerpen rondom het thema gespreksvoering aan bod. Bekijk de opnames over gespreksvoering bij Amstelring en Wilgaerden.

Gespreksvoering bij Amstelring: Betekenisvolle Rollen

Juist nu is het de tijd om in gesprek te gaan met de bewoners van zorginstellingen over wat wij met elkaar onder kwaliteit van leven verstaan. En ervoor te zorgen dat het voeren van deze gesprekken het nieuwe normaal wordt. Vijf jaar geleden begon Amstelring met het project Betekenisvolle Rollen. Doel van dit project was om de bewoners te leren kennen in wie zij willen zijn en hen op een gelijkwaardige manier te betrekken bij de ontwikkeling van een zorgvisie. De wijze waarop het gesprek met de bewoners gevoerd werd, bleek cruciaal voor het bereiken van dit doel. Bekijk de video en maak kennis met een bijzondere manier van gespreksvoering. Ook zie je hoe je een groepsgesprek verdiept. Sprekers: ​Caro Houtkoop, counselor rouw, verlies en zingeving en docent ethiek en Mara van Limbeek, programmacoördinator van Betekenisvolle Rollen bij Amstelring Dagbesteding en Dominique Gerbracht, welzijnsmakelaar.

Gespreksvoering bij Wilgaerden: focusgroep

We meten cliënttevredenheid vaak met behulp van vragenlijsten. Wat Wilgaerden daarbij miste, is de dialoog en de mogelijkheid door te vragen. Het focusgroepgesprek biedt die kans wel, mits een professional dit deskundig begeleidt. De professionals houden het gesprek met maximaal twaalf bewoners of familieleden over vooraf bepaalde onderwerpen. De diepgang in deze gesprekken leverde veel inzichten en aanknopingspunten voor verbetering op. Sprekers: Siemen Volberda en Bianca Wagenaar, beleidsadviseurs zorg en kwaliteit bij WilgaerdenLeekerweidegroep.

RVV Late Nightshow

Iedere avond bespraken deelnemers uit de beweging aan de hand van praktijkvoorbeelden de hoogte- en dieptepunten van de dag.

Meer weten

Geplaatst op: 19 januari 2021
Laatst gewijzigd op: 26 augustus 2021