Naar hoofdinhoud Naar footer

ToekomstKompas

Gepubliceerd op: 10-10-2023

Als we de ‘zorgkloof’ willen overbruggen is het nodig dat we anders kijken. Niet blijven redeneren vanuit het heden waardoor je tot meer van dezelfde oplossingen komt. Maar hoe doe je dat? Daar helpt het ToekomstKompas je bij. Het laat je door een lens van de toekomst naar het heden kijken. Zo kom je tot nieuwe manieren van kijken en nieuwe oplossingen.

De vraag naar zorg stijgt, terwijl het tekort aan verpleeghuiscapaciteit toeneemt en de arbeidsmarkt krapper wordt. Deze groeiende kloof wordt de zorgkloof genoemd.

Vraagstukken in de zorg

Wat verstaan we straks onder goede zorg en ondersteuning? Welke trends en ontwikkelingen bepalen ons toekomstige speelveld? Wat zijn behoeften van toekomstige ouderen? Wat houdt verandering tegen en waar kunnen we versnellen? Vaak kan het helpen om met een andere blik naar je vraagstukken te kijken. Zo vind je strategische opties die je eerder niet zag.

Strategisch toekomstdenken

De aanpak ToekomstKompas hebben we als Waardigheid en trots voor de toekomst ontwikkeld vanuit het ‘strategisch toekomstdenken’. Deze aanpak helpt je om gestructureerd aan de transitie voor de toekomst te werken. De aanpak is modulair, dat betekent dat je de verschillende stappen en werkvormen ook los van elkaar kunt gebruiken.

Dit zijn de stappen van het ToekomstKompas:

Ook anders leren kijken met het ToekomstKompas?

In een tweedaagse strategische toekomstaanpak binnen jouw organisatie spiegelen we jullie strategische opties aan de toekomst. Met deze aanpak leer je anders te kijken naar je vraagstukken en strategische opties te vinden die bij deze nieuwe denkwijze passen. Dit ToekomstKompas is een van de ondersteuningsvormen die vanuit het programma Waardigheid en trots voor de toekomst aangeboden worden om zorgorganisaties te helpen om zich voor te bereiden op de toekomstige ontwikkelingen in de zorg. De zorg verandert, verander jij mee?

De daadwerkelijke uitvoering van de strategische opties valt buiten deze aanpak. Bekijk hiervoor het aanbod van Waardigheid en trots voor de toekomst, voor zowel professionals als organisaties.