Naar hoofdinhoud Naar footer

Arbeidsmarkt: samen anders werkenArbeidsmarkt: samen anders werken

Het personeelstekort groeit en medewerkers behouden is een steeds grotere uitdaging voor veel ouderenzorgorganisaties. Wil je dat zorgprofessionals met plezier werken in een toekomstbestendige organisatie, dan is goed werkgeverschap de sleutel. Maar waar vind je het zorgtalent van de toekomst? En hoe blijf je als zorgmedewerker vitaal?

Goed werkgeverschap is cruciaal om medewerkers te binden en boeien: het betekent dat organisaties goed luisteren naar medewerkers, zeggenschap organiseren en daarmee voorwaarden scheppen voor werkplezier en duurzame inzetbaarheid.

Medewerker centraal

Samen anders werken begint bij het perspectief van medewerkers centraal te stellen. Als je je als medewerker gezien en gehoord voelt in een prettige, veilige werkomgeving, dan ontstaat zeggenschap. Dat bewerkstelligen vraagt om betrokken en modern leiderschap. Want hoe doe je dat: goed luisteren naar elkaar en hoe vertaal je dat naar goed beleid en bestuur? Je vindt in dit thema ‘Arbeidsmarkt: samen anders werken’ onderwerpen als gelijkwaardig samenwerken en samen besluiten nemen. En je leest over nieuwe vormen van (persoonlijk) leiderschap die hiervoor nodig zijn.

Toekomstbestendige organisatie  

Hoe regel je op een slimme manier de juiste bezettingsnorm en functiemix van medewerkers? In dit thema lees je informatie die je helpt te koersen op de toekomst. Je vindt er tips en methoden rondom een strategische personeelsplanning als middel voor continuïteit. Denk daarbij aan capaciteitsplanning, gezond roosteren, functiedifferentiatie of contractuitbreiding.

Voor een integraal beleid op duurzame inzetbaarheid is het van belang dat je medewerkers gezond en vitaal zijn en blijven. Hoe houd je als zorgmedewerker je werk-privébalans op orde? Hoe zorg je met elkaar voor een gezonde en veilige werkomgeving? Welke hulpmiddelen zijn er voor het omgaan met werkstress?

Richt je je blik op de zorgmedewerker van de toekomst, dan kom je in dit thema meer te weten over instroom van nieuwe medewerkers op de arbeidsmarkt, maar ook hoe je alle talenten benut en een passende plek geeft in je organisatie. Wat verwachten we van de toekomstige medewerker en hoe ben je een goede werkgever?

Samen anders werken

Samen anders werken doen medewerkers, management en staf met elkaar. Alleen samen kun je een faciliterende en lerende organisatie vormen, een organisatie waar mensen met plezier werken. Samen maak je een passende personeelsplanning, kom je tot de juiste functiemix en creëer je een positieve leercultuur. Met als resultaat een flexibele organisatie. Zo zorg je dat je meebeweegt in een tijd waar zowel de arbeidsmarkt als de zorgvraag verandert. Informatie en inspiratie over al deze onderwerpen vind je in dit thema.