Zuster Inge: dementie beleef je niet alleen

Rubriek Anekdotes van Zuster Inge

De eerste Anekdote van Zuster Inge! Sinds 2011 werkt Zuster Inge in een verpleeghuis voor (onder andere) mensen met dementie. Ze schrijft haar ontroerende, grappige en mooie momenten op onder de naam: Anekdotes van Zuster Inge. Dit keer staat ze stil bij de partner van een bewoner met dementie. Hoe is het als je partner dementie krijgt? 

‘Ik ben Zuster Inge en wie bent u?’

Als ik binnenkom op een voor mij ‘vreemde woning’ is het eerst aftasten wie wie is en wat de specifieke zorg is voor de bewoners. Meestal stel ik mijzelf even voor. Soms is dat een korte: ‘hallo, ik ben Zuster Inge en wie bent u?’. Soms is er gelijk een klik en heb ik contact met de bewoner. Omdat ik hem of haar nog niet goed ken en niet weet in welke staat iemand is in zijn of haar proces, is dit altijd een beetje een onzeker moment. Ze kennen mij niet en dat voelt voor hun niet veilig. Logisch. Luchtige gesprekjes doen dan wonderen. Alleen al een vraag hoe het met ze gaat geeft al een verbinding. En dan tref je de partner. Een heel bevlogen en behulpzaam persoon. Met een verhaal. En juist dat intrigeert mij. Wat is het verhaal achter een bewoner met dementie en de partner? Hoe ga je ermee om als je leven zo verscheurd wordt door de ziekte.  En hoe is de relatie nu? Dit zijn een paar vragen die door mij heen gaan.

Tijdens het eten zitten ze naast elkaar en hij praat tegen zijn partner. Ik zie en voel hun liefde voor elkaar. Ik kijk zijn partner aan en betrek hem bij het gesprek. Een werkelijk wonderschone glimlach komt tevoorschijn en ik raak ontroerd door het openbreken van een verstard gezicht. Wat een prachtige glimlach heeft hij. Ik uit mijn verwondering en ga weer verder met de maaltijd.
Een week later treffen we elkaar op het gezamenlijke plein. Ik heb een vragenlijst gemaakt die deze partner wil beantwoorden en we raken in een geanimeerd gesprek. Over de pijn, de verandering in hun relatie en het traject wat zich hiervoor heeft afgespeeld. Het is een rouwproces.

Contact zoeken met de bewoner en de partner

Ik krijg het mooiste compliment van die dag van hem, dat ik echt contact zoek met de bewoner. Dat de lach die ik zie wat losmaakt. En ik krijg tranen. Samen raken we ontroerd, ik door mijn passie van het zoeken naar verbinding en de partner naar een stukje erkenning. Het voelt wat ongemakkelijk omdat ik eigenlijk terug moet naar mijn woning en het een kwetsbaar moment is waarin ik deel uit maak van hun relatie. Tegelijk vervult het mijn zorghart (vanaf nu een woord voor werken in de zorg). We geven elkaar een hand en spreken snel af wanneer ik deze mooie liefdevolle partners kan interviewen. Dit is waar ik blij van word. Ondanks de pijn en het verdriet er ruimte aan kunnen geven. Want dat is ook waar de zorg om gaat.

Oproep: partners aan het woord

Als je partner de diagnose dementie krijgt:

In het verpleeghuis waar ik werk kom ik regelmatig trouwe partners tegen die zeer regelmatig soms zelfs dagelijks bij hun partner op bezoek komen. Ik heb daar enorme bewondering voor hoe deze partners omgaan met het ziektebeeld van hun geliefde. Schrijnend vind ik het want wat ik zie, is het laatste stadium van een vorm van dementie en er is vaak al een heel traject aan vooraf gegaan. De liefde die ik zie is blijvend alleen de vorm van de relatie veranderd en hoe ga je daar nu mee om als man of vrouw? Daarom zou ik graag partners aan het woord willen laten. Als je hier aan mee zou willen werken kan je een mail sturen naar anekdotesvanzusteringe@gmail.com. Ik neem dan persoonlijk contact met je op om een aantal vragen door te nemen. Ik heb al een aantal mooie partners die hieraan willen meewerken. Maar ik zou het geweldig vinden om hier nog meer aandacht aan te geven.

Door: Zuster Inge

Sociale Benadering Dementie

Bijna iedereen krijgt te maken met dementie.  Zoals bij familie of de kapper om de hoek. Anne-Mei The, hoogleraar Langdurige zorg en dementie, vertelt tijdens het congres Thuis in het Verpleeghuis over haar ervaringen met dementie. En hoe we deze mensen een beter leven kunnen bieden door de Sociale Benadering Dementie.

Meer weten:

Geplaatst op: 27 augustus 2019
Laatst gewijzigd op: 4 februari 2020