Videoserie ‘Liefdevolle zorg in de praktijk’ – deel 2: Bijdragen aan leefplezier

Kleine momenten van leefplezier dragen bij aan de kwaliteit van leven van bewoners in een verpleeghuis. In 6 video’s, onderdeel van de ‘microlearning Liefdevolle zorg’, laten zorgmedewerkers zien hoe zij in de praktijk bijdragen aan leefplezier van de bewoners. Spontaan een gelegenheid aangrijpen bijvoorbeeld en voor iedere bewoner zo nu en dan iets speciaals doen en ook de dagelijkse zorghandelingen afstemmen op de specifieke behoeften van bewoners.  De video’s bieden inspiratie en stof tot nadenken of een gesprek met je collega’s over hoe het gaat bij jou op de werkvloer.

Om verpleeghuizen te helpen bij de omslag naar persoonsgerichte zorg, met meer ruimte en aandacht voor de persoonlijke wensen en verlangens van bewoners heeft  Leyden Academy samen met het Jo Visser fonds een videoserie gemaakt bestaande uit 19 korte video’s van een praktijksituatie, die inspireert en aanzet tot een gesprek over goede zorg. De video’s zijn verdeeld in 4 thema’s: ‘Leren kennen van de bewoner’, ‘Bijdragen aan leefplezier’, ‘Delen van ervaringen om de familie te betrekken’ en ‘Omgaan met dilemma’s’. Dit zijn ook de thema’s van het eerder ontwikkelde Leefplezierplan.

Bijdragen aan leefplezier

#6: Spontaan

Een verzorgende IG op locatie Zuydtwijck (Topaz) laat zien hoe zij in interactie met bewoners spontaan momenten van leefplezier op een dag creëert. Kun jij afwijken van je routine en in kleine dingen geluksmomenten vinden?

#7: Breien

Een helpende plus op locatie Zandley (Schakelring) laat zien hoe je naast de dagelijkse zorg een bewoner leefplezier kunt bieden door bijvoorbeeld aan een bewoonster te vragen of zij haar eens wil leren kaartborduren. Een ‘sfeermaker’ vertelt hoe zij ’s avonds de door een bewoonster gebreide lapjes gezellig, met andere bewoners erbij, aan tafel aan elkaar naait tot een deken. Wanneer doe jij iets speciaals voor een bewoner?

#8: Naasten

Een helpende plus op locatie Zandley (Schakelring) laat zien hoe je naasten en familie onderdeel maakt van het dagelijks leven in een verpleeghuis, door bijvoorbeeld een echtgenoot zelf zijn vrouw te laten helpen met eten en ervoor te zorgen dat hij zich welkom voelt.

#9: Bloemen

Een activiteitenbegeleider op locatie Den Es (Azora) laat zien hoe zij met een bewoner de tuin in gaat om bloemen te plukken. Deze bewoner geniet daar echt van en brengt de bloemen ook naar de andere bewoners toe. Met een kleine handeling kun je zo een bewoner heel blij maken.

#10: Fiets

Als je aan het eind van een werkdag terugkijkt op de dag dan onthoud je vaak de momenten dat je echt iets voor een bewoner hebt kunnen betekenen. Leefplezier bij bewoners zorgt vaak ook voor werkplezier bij medewerkers. Een verzorgende en activiteitenbegeleider op locatie Den Es (Azora) laat zien hoe zij samen met een bewoonster geniet door met haar op een duofiets op pad te gaan.

#11: Scheren

Iedereen is anders. Vaak zijn er in de zorg kleine handelingen die een bewoner prettig vindt. Op locatie Quintus (Respectzorg) laat een verzorgende zien hoe je je dagelijkse zorgtaken kunt afstemmen op wat de bewoner fijn vindt. Bijvoorbeeld met een fris geschoren gezicht naar beneden om je vrouw te ontvangen. Wat kun jij doen om de zorg voor een bewoner prettig en persoonlijk  te maken?

Meer weten

Geplaatst op: 3 december 2019
Laatst gewijzigd op: 26 juli 2021