Verpleeghuis Zorggroep Elde biedt verpleeghuiszorg voor extreem zware ouderen

Bij zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel zijn sinds kort vier plekken ingericht voor cliënten met morbide obesitas, of te wel extreem overgewicht. Het verpleeghuis kan ouderen met een gewicht tot 350 kilogram gespecialiseerde zorg en verblijf bieden.

Verpleeghuizen moeten nog vaak improviseren wanneer een extreem zware cliënt er komt wonen. Ook locatie Liduina van Zorggroep Elde was in 2010 gedwongen zich te verdiepen in de mogelijkheden voor bewoners met morbide obesitas toen een cliënt van 230 kilogram werd opgenomen. Inmiddels is het verpleeghuis een expertisecentrum op het gebied van obesicare, of te wel zorg voor cliënten met ernstig overgewicht.

Research

Zorggroep Elde deed research in de Verenigde Staten waar meer ervaring is met extreme obesitas. In Nederland bleek slechts zeer beperkt ervaring met deze specifieke zorg. Jef Mol, directeur van Zorggroep Elde: ‘Het was heel veel werk om uit te vinden wat werkt en nodig is, maar dit is nu eenmaal geen tijdelijk probleem. Nederlanders worden dikker, ook onze ouderen.’

De organisatie beschikt nu over speciale douchestoelen en hulpmiddelen als liften en plafondbanden met voldoende tilkracht. Ook speciale matrassen voor eventuele evacuaties horen bij de noodzakelijke aanpassingen voor deze cliëntengroep.

Niet alleen ten aanzien van materialen en aanpassingen in het gebouw krijgt de obese cliënt aangepaste zorg. Voor de zorgmedewerkers van verpleeghuis Liduina zijn er obesicare-trainingen waarbij zij leren aandoeningen te behandelen die een gevolg zijn van het overgewicht zoals bepaalde huidontstekingen. Ook worden zij geschoold in til- en zorgtechnieken om bijvoorbeeld veilig een doorligwond te verzorgen aan een zwaar been.

Daarnaast wordt er volop aandacht besteed aan ethische aspecten van obesicare: Wat voor eisen stelt het verzorgen van een dergelijk groot lichaam aan je professionaliteit en aan jouw benadering van een cliënt.

Zorggroep Elde neemt deel aan het landelijke programma Waardigheid en trots met een verbeterplan Obesicare. De organisatie heeft onder meer de ambitie om een regionale expertise- en verblijfsfunctie op te bouwen zodat zorgkosten bespaard kunnen worden.

Cijfers obesitas

Zo’n 60% van 65-plussers heeft obesitas en het aantal ouderen met obesitas stijgt nog steeds gestaag. Exacte cijfers ten aanzien van morbide obesitas bij ouderen zijn niet bekend.

Meer weten

Geplaatst op: 21 juni 2016
Laatst gewijzigd op: 9 januari 2020