Sevagram zet mobiel skillslab in voor trainen en toetsen van medewerkers

Medewerkers van zorgorganisatie Sevagram in Zuid-Limburg kunnen sinds mei 2017 hun risicovolle en voorbehouden handelingen oefenen en toetsen in een mobiel skillslab. Het gaat om een voormalige touringcar die werd omgebouwd en opnieuw ingericht. “Medewerkers zijn heel enthousiast. We zien echt dat de bus mensen prikkelt om meer te oefenen en leren”, vertelt verpleegkundige Wilma Heidstra, die de IG-verzorgenden van de locatie Langedael in Vaals traint en toetst in de bus.
Het idee voor een rijdend skillslab bestond al langer, vertelt Lianne van de Pol, projectleider en onderwijscoördinator bij Sevagram. De organisatie heeft verspreid over Zuid-Limburg twintig locaties. Voor training en toetsing dienden de medewerkers tot mei van dit jaar naar het skillslab in het hoofdkantoor in Heerlen te gaan. Dat kostte hen veel reistijd en reiskosten. “Want er zijn acht blokken die elke twee jaar getoetst worden. Acht keer op en neer naar Heerlen dus, soms maar voor een half uur”, vertelt Wilma Heidstra. Een skillslab op de eigen locatie was dan ook de wens van veel medewerkers. “Maar dat is erg kostbaar”, zegt Lianne van de Pol. Zo ontstond het idee voor een mobiel skillslab en werd een eerste plan opgesteld. “Dankzij onze deelname aan Waardigheid en trots en het enthousiasme van onze Raad van Bestuur, werd het plan omgezet in een businesscase en konden we het uiteindelijk financieren en uitvoeren. Het oefenen en laten toetsen van je skills draagt immers bij aan de kwaliteit van de zorg.”

Werkgroep
Sevagram kocht de voormalige touringcar van het vervoersbedrijf waarmee de organisatie samenwerkt. Bovendien werd een werkgroep ingesteld die zich mocht buigen over de vraag hoe de bus verbouwd en ingericht moest worden. Daarin zaten naast Wilma Heidstra en Lianne van de Pol, onder andere ook docent Roos Dautzenberg. De werkgroep heeft ervaren dat je tal van vragen moet beantwoorden voordat een bus is omgetoverd in een skillslab. Zoals: wil je met één of twee poppen kunnen oefenen, welk materiaal heb je nodig, hoe ga je spullen goed opbergen, welk licht heb je nodig en hoe zit het met de stroomvoorziening? Pas toen dat geïnventariseerd was, kon een professioneel klussenbedrijf met de verbouwing beginnen. Vrijwilligers hielpen daarbij. Zoals Hub Huijbregts, die onder andere de buitenkant van de bus zodanig opknapte dat deze bestickerd kon worden met de locaties van Sevagram.
Op de Dag van de Verpleging op 12 mei 2017 was de bus startklaar en werden een aantal locaties van Sevagram bezocht. Het enthousiasme van medewerkers was meteen groot, omdat duidelijk was dat hierin alle handelingen getraind en getoetst kunnen worden, van tracheaverzorging tot katheterisatie. Ook mantelzorgers toonden zich enthousiast; zij krijgen zo meer kijk op de zorg die geboden wordt.

In gebruik
Inmiddels is de bus volop in gebruik en is er een goede planning voor de inzet van het rijdend skillslab. Sevagram heeft drie docenten die zowel in deze bus als op het hoofdkantoor trainers en andere medewerkers kunnen trainen en toetsen. Per locatie zijn er weer verpleegkundigen die de IG-verzorgenden kunnen trainen en toetsen. De bus wordt vooral ingezet bij de verder weg gelegen locaties. Docenten en trainers kunnen op een schema intekenen voor het gebruik van de bus. Docent Roos Dautzenberg kan de bus bovendien zelf rijden; zij is recent geslaagd voor het groot rijbewijs. Daarnaast zijn er twee vrijwilligers die als chauffeur ingezet kunnen worden. “We verwachten dat de bus vanaf 2018 wekelijks in gebruik is”, vertelt Lianne van de Pol.
Daarbij wordt de bus ook voor andere doeleinden ingezet, zoals recent tijdens de introductieweek van Arcus College, waar onder andere mbo-verpleegkundigen en verzorgenden worden opgeleid. “Zo kun je laten zien wat de ouderenzorg in de praktijk nu echt inhoudt. Voor dat doel zullen we de bus vaker gaan inzetten. Tijdens onze week van de vakantiekrachten hebben we bijvoorbeeld met de bus de middelbare scholen bezocht. Daar tref je immers potentiële vakantiekrachten en toekomstige studenten aan”, zegt Lianne van de Pol. Met Arcus College wordt al gesproken over de mogelijkheid om het skillslab in de opleiding in te zetten. En studenten van Zuyd Hogeschool zien de bus als ze stagelopen bij Sevagram. Verder is de regionale arbeidsmarktorganisatie Zorg aan Zet erg geïnteresseerd in het skillslab. De bus draagt zo bij aan meer samenwerking en bevordert daarnaast de samenwerking in het lerend netwerk dat zich richt op de kwaliteit van de zorg, vindt de werkgroep.

Meer tijd voor cliënt
Ook intern bevordert het skillslab de samenwerking, zegt Wilma Heidstra. “Trainers en docenten overleggen meer met elkaar, de lijntjes zijn kort.” Nadelen heeft de bus eigenlijk niet. Lianne van de Pol: “Het enige waar we tegenaan zijn gelopen, is dat we de bus niet bij al onze locaties makkelijk kunnen parkeren. Soms is er onvoldoende ruimte. De bus bleek in de praktijk wat groter dan we in ons plan hadden voorzien. Maar doorgaans kan dit probleem wel opgelost worden. Zo hebben we drie locaties in Valkenburg aan de Geul en bij één daarvan kan de bus goed staan. Medewerkers van de andere twee locaties komen dan hier naartoe, dat is hooguit een kilometer verder.”
De voordelen zijn vele malen groter, vindt het drietal. Het prikkelt de leergierigheid van medewerkers; ze komen sneller even iets oefenen, zo blijkt. Bovendien sparen ze tijd uit nu ze niet meer hoeven te reizen. Wilma Heidstra “Zo houd je meer tijd over voor de cliënt, die zorg krijgt van gekwalificeerde medewerkers.” Niet voor niets was de belangstelling voor de businesscase van Sevagram groot tijdens de congresdagen van Waardigheid en Trots in juli, besluit Lianne van de Pol. “Het is in deze omvang uniek in ons land, deze bus. Het blijkt een hele goede manier om de vaardigheden van medewerkers op peil te houden.”
Door: Karin Burhenne
Meer weten
- Bezoek de website van Sevagram
- Voor meer informatie kunt u ook mailen naar opleidingen@sevagram.nl Dan neemt een van de betrokkenen contact met u op.
Geplaatst op: 7 december 2017
Laatst gewijzigd op: 2 september 2022