Tijd voor de heren: samen naar de barbier

Het is een gegeven dat in veel zorgorganisaties beduidend meer dames wonen dan heren. Bij de dagactiviteiten willen de hobby’s voor de mannen er nog wel eens bij inschieten. Niet bij Zorgspectrum Het Zand, locatie De Berghorst in Staphorst. Daar hebben zij een heuse mannensoos waarmee ze echt leuke activiteiten ondernemen, zoals… naar de barbier gaan met z’n allen!

In november 2019 opende barbier d’Olde Sik zijn deuren in het aangrenzende dorp IJhorst, een unicum in het Overijsselse. Bij een barbier is het ‘mannentijd’. Biertjes drinken (of koffie in geval van de mannensoos), flauwe grappen maken en ondertussen even letterlijk geknipt en geschoren worden. ‘Dat is iets voor onze mannen’, dachten ze bij De Berghorst en zo geschiedde.

Mannensoos groot succes

Al snel werd het eerste bezoek van de mannensoos gepland met vier heerschappen. Deze mannen kwamen zo enthousiast terug dat de achtergebleven heren óók wilden. Afgelopen donderdag was het weer zo ver en mochten de heren Troost (83), De Haan (91) en Crediet (79) mee naar Barbier d’Olde Sik.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Overzichtsfoto-Barbier-1.jpg

Na een hartelijk ontvangt in een fantastisch sfeervolle ruimte, namen de heren De Haan en Crediet plaats in de twee kappersstoelen. Een beetje onwennig gaven zij zich over de zwaar bebaarde en gediplomeerde barbieren Daniël Mennink en Bert van der Woude. ‘Kom op heren, jullie zijn meer ervaren dan wij! Jullie hebben in jullie hele leven al veel vaker geschoren dan wij met z’n tweeën bij elkaar’, grapt Bert om het stel op hun gemak te stellen.

Vertroeteld worden bij de barbier

Al snel zijn de beide heren volledig ingezeept en komen de eerste mesjes tevoorschijn. Ze laten het zich welgevallen… Als meneer Crediet een warme handdoek over zijn gezicht krijgt, moet hij zijn best doen niet in slaap te vallen.

Tegelijkertijd wacht meneer Troost op z’n beurt. Hij is nog getrouwd. ‘Uw vrouw gaat u vast nog een keertje terugsturen; de dames houden wel van die zachte blote billen wangetjes’, grapt Bert opnieuw.

Mannensoos in de Barbier

Budget voor leuke activiteiten

Ondertussen vertelt Margien Hokse, dagbestedingscoach bij De Berghorst, hoe geweldig de mannen dit uitje vinden. ‘Je ziet ze echt genieten, ook terwijl ze op hun beurt wachten. Het is een hele belevenis. Toen de eerste heren terugkwamen, was het ook al snel duidelijk dat ze allemaal wilden!’, lacht ze. En gelukkig is dat mogelijk dankzij Waardigheid en trots van waaruit dit soort initiatieven gefinancierd kunnen worden.

‘Sommige bewoners hebben te kampen met dementie en vergeten soms al snel dat ze geweest zijn. Maar ik maak foto’s en als ze dan de foto weer zien zeggen ze: “Oh ja, dat was wel heel erg leuk! Wanneer gaan we weer…?” En daar doe je het natuurlijk voor’, zegt ze.

Mannensoos bij de barbier

Intratuin voor dames, barbier voor heren

Er wordt bij De Berghorst sowieso apart aandacht aan de mannen besteed, maar na de verhuizing naar een andere ruimte, heeft de werkplaats, waar de oudere heren een beetje konden knutselen, timmeren en verven, een andere bestemming gekregen. ‘Nu hebben we ook speciale mannenuurtjes, maar dan lezen we bijvoorbeeld samen de krant. En dan zijn dit soort uitjes natuurlijk de kers op de taart. De dames gaan bijvoorbeeld naar de Intratuin, maar daar maak je de meeste mannen niet blij mee’, legt Margien uit.

Ondertussen krijgen de heren een kopje koffie uitgereikt. Even pauze van al dat gefrunnik aan hun gezicht. De kopjes hebben alleen geen oortje om aan vast te pakken en dat is even lastig voor meneer De Haan. Daniël kopt hem in: ‘Wij houden niet zo van oren; die zitten alleen maar in de weg’, doelend op de oren van de heren tijdens het scheren en knippen. De mannen moeten lachen.

Mannensoos bij de barbier

Genieten van de aandacht

Als dan het haar van meneer De Haan ook nog geknipt en geföhnd wordt is hij helemaal in z’n element. ‘Ja, meneer De Haan houdt wel van warmte’, weet Margien en je ziet hem genieten van de warmte en de aandacht. Dan gaat het kappersschort af en zijn de heren klaar. ‘Om door een ringetje te halen! Volgens mij hebben jullie de dames voor het uitkiezen om mee te lunchen straks, lacht Margien.

Meneer Troost ziet een stoel vrijkomen en aarzelt geen moment; hij rolt onmiddellijk zijn rolstoel naar voren. ‘Nu mag ik toch?’ En hij wordt in de kappersstoel gehesen. Twee minuten later is ook zijn gezicht ingezeept en is het de beurt aan meneer De Haan en Crediet om genietend het schouwspel van barbier Daniël te aanschouwen, voor ze weer terug naar De Berghorst gaan. Ze zullen nog lang nagenieten van hun zachte huid en deze leuke ervaring…

Foto’s en tekst door Nienke Oort

Meer weten

Geplaatst op: 3 augustus 2022
Laatst gewijzigd op: 25 augustus 2022