Nannie van de Waarenburg: ‘Ik probeer mensen te inspireren en het imago van de zorg te verbeteren’

Nannie van de Waarenburg is een echte duizendpoot. Ze werkt als beleid- en kwaliteitsadviseur en sinds kort is ze begonnen als primair proces coach bij Waardigheid en trots op locatie. Ze deelt haar werkervaringen en tips via Instagram (De Zorgblog), die erg waardevol kunnen zijn voor zorgmedewerkers. Lees waarom Nannie De Zorgblog is begonnen en wat ze hier deelt.

Wie is Nannie?

Nannie is 35 jaar en woont met haar vriend en labradoodle in Weert. Ze werkt inmiddels al 17 jaar voor de ouderenzorg en is begonnen in de wijkverpleging. Nu is ze al ruim 8 jaar werkzaam op het gebied van kwaliteit en beleid. Waarvan de laatste 5 jaar als ZZP’er binnen diverse ouderenzorg organisaties. Ze is onlangs gestart als primair proces coach bij Waardigheid en trots op locatie. We stellen Nannie een paar vragen. Over haar werk en De Zorgblog.

Wat doe je als primair proces coach?

Als coach help ik de organisaties om aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg te voldoen. Momenteel ondersteun ik samen met nog een primair proces coach de zorgorganisatie Sint Anna in Boxmeer. Sint Anna is gehuisvest in een oud klooster. Prachtige locatie. Sint Anna heeft, net zoals veel andere kloosterorganisaties, te maken met een toenemende kwetsbare doelgroep. Van woonzorgcentrum naar verpleeghuiszorg. Ik coach de teams onder andere bij het opstellen van een teamontwikkelplan (TOP). Leren met en van elkaar staat centraal.

Waarom coach bij Waardigheid en trots op locatie?

De rol als coach sluit precies aan bij wat ik heb gedaan. Optimaliseren van de kwaliteit van zorg staat in mijn dagelijkse werk centraal.  Dus dit was een logische vervolgstap. Vanuit eerdere ZZP-opdrachten had ik vaak te maken met coaches vanuit Waardigheid en trots op locatie en werkte we al vaak samen. Ik had al langer de wens dat ik graag voor Waardigheid en trots op locatie of Vilans wilde werken. Ik vind het namelijk knap hoe zij tools en artikelen heel gemakkelijk en begrijpelijk maken voor de werkvloer. Ze kunnen stoffige informatie vertalen naar de praktijk. Erg handig in mijn dagelijks werk.

Van welke hulpmiddelen maak je dan zoal gebruik?

Onderstaande tools gebruik ik in mijn dagelijkse werk, als beleid- en kwaliteitsadviseur maar ook nu als  primair proces coach.

Ik heb het kwaliteitsspel meegenomen naar Sint Anna. Samen met de teams wil ik gebruik maken van de stellingen van het Rad van kwaliteit om zo op een laagdrempelige manier steeds meer de medewerkers bewust te maken van de normen uit het kwaliteitskader verpleeghuiszorg.

Wat is De Zorgblog? Wat deel je daar?

Het begon als klein platform op Instagram om te laten zien dat werken in de ouderenzorg leuk is. Ik deed dit samen met een andere verpleegkundige.  We gaven verpleegkundige een podium om te vertellen waarom ze trots waren. We groeide snel in bereik en hadden zelfs een tijdje een eigen website waarop we blogs deelde. Inmiddels ruim 2 jaar beheer ik het Instagram account alleen en is het meer een persoonlijke blog geworden. Nog steeds met als doel om te laten zien dat werken in de ouderenzorg alles behalve saai is. Ik werk nog af en toe zelf in de praktijk, dan vlog ik wat ik doe op een werkdag en ik deel natuurlijk ook mijn ervaringen als adviseur in de zorg- en de zzp-wereld als ondernemer in de zorg.

Logo de zorg blog

Ik probeer mensen te inspireren en hiermee het imago van de zorg te verbeteren. Ik hoop dat als mensen op de zorgblog komen dat ze denken: ‘Wow, wat is werken in de zorg leuk en uitdagend’. Ondanks iedereen een de zorg een zware tijd achter de rug heeft, heeft de corona als voordeel opgeleverd dat de waardering van ons vak meer dan ooit gegroeid is.

Voor wie is De Zorgblog?

Vooral voor verpleegkundigen en verzorgenden. Maar ook voor mensen die interesse hebben om in de zorg te werken, zoals studenten. Die stellen mij ook geregeld vragen om meer over de ouderenzorg te weten. Maar de zorgblog is ook voor ondernemers in het algemeen, die niet per se uit de zorg komen. Die kunnen ook leren van hoe ik ergens mee ben omgegaan.

Waarom moeten zorgmedewerkers jou volgen?

Uit interesse in wat ik doe. Ik laat een andere kant zien dan de meeste zorg accounts op instagram. Niet alleen de zorgkant maar ook de kant van kwaliteit en beleid en natuurlijk de ondernemers kant. Ik wil laten zien dat bezig zijn met kwaliteit niet saai is maar juist leuk.

Ik blog vanuit wat ik tegenkom in mijn werk en heb veel interactie met mijn volgers. Bijvoorbeeld  bij deze poll met de vraag:  ‘Ben jij weleens ge-audit? Hier kwamen hele uiteenlopende reacties op. Dan ga ik met mijn volgers in gesprek over wat het zou kunnen opleveren. Ik maak onderwerpen bespreekbaar, wat voor andere zorgmedewerkers kan helpen.

Een impressie van het Instagram account van De Zorgblog

Het stukje advies en beleidswerk is ook niet een heel bekend onderwerp, zo krijgen andere zorgmedewerkers die hier niet veel van weten wel iets van mee. Zo ook bepaalde wetgevingen en bijvoorbeeld de normen uit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Wat nog bij een grote groep niet zo bekend is. Ze kunnen dit natuurlijk ook lezen op kennissites maar niet iedereen zit in zijn vrije tijd op deze sites terwijl social media vaak dagelijks bekeken wordt. Dus zo kan ik ze alsnog bereiken om iets informatiefs op een leuke manier te brengen. Instagram en facebook is niet voor alleen informeren.

Ik deel juist ook heel veel persoonlijke dingen. Hoe combineer ik mijn sociale leven met een fulltime baan in de zorg. Hoe zorg ik voor balans tussen werken en rust. Dat vinden de mensen ook juist leuk. Ik krijg altijd veel leuke reacties als ik fotos post dat ik aan het wandelen ben met mijn labradoodle.

Een kijkje in de keuken als coach

Ik ga zeker meer delen vanuit de kant van de coach op locatie. Zo kan ik laten zien wat voor een trajecten ik doe en wat voor impact die hebben. Dit kan inzichtelijk zijn voor mensen en het kan inspiratie geven om zelf met de thema’s van het kwaliteitskader aan de slag te gaan.

Blijf op de hoogte via Instagram en facebook

Je kan Nannie volgen op Instagram en facebook. En krijg een kijkje in de keuken van haar werk als coach op locatie. Ook wij zullen haar stories over Waardigheid en trots op locatie delen. Blijf op de hoogte via Instagram via @waardigheid_en trots of op facebook.

Meer weten:

Geplaatst op: 1 juni 2021
Laatst gewijzigd op: 26 april 2022