Publicatie: Laveren tussen vrijheid en veiligheid

Hoe bied je mensen optimale vrijheid van leven en keuzes en bied je tegelijkertijd een veilige omgeving waarin de zorg geboden wordt? 16 organisaties hebben binnen de themagroep Vrijheid en veiligheid  – BOPZ van het programma Ruimte voor verpleeghuizen van Waardigheid en trots een proces doorlopen waaruit enkele uitgangspunten zijn voortgekomen om optimale vrijheid en veiligheid voor iedere  cliënt in te richten. De ervaringen van de themagroep zijn gebundeld in de publicatie ‘laveren tussen vrijheid en veiligheid’.

Uitgangspunten

Er blijken 3 uitgangspunten cruciaal in het komen tot een optimaal evenwicht tussen vrijheid en veiligheid.

Een visie op vrijheid en veiligheid
Een visie op zorg is voor iedere zorgorganisatie belangrijk. De vragen die iedere organisatie moet beantwoorden: waaraan wil je dat goede zorg voldoet? Waar sta je als organisatie voor? Onderdeel daarvan  is een visie op vrijheid en veiligheid: Om wat voor keuzes gaat het bij het bieden van vrijheid? Hoe waarborg je veiligheid? Hoe wil je omgaan met dilemma’s die ontstaan door het spanningsveld tussen vrijheid en veiligheid?

Ken je cliënt
Het centraal stellen van de individuele cliënt vereist dat je de cliënt kent. De juiste balans tussen vrijheid en veiligheid bieden, vereist maatwerk. Vragen die je moet beantwoorden: hoeveel vrijheid kunnen mensen aan? Hoeveel veiligheid is er nodig? Wat zijn de individuele wensen en behoeften van cliënten en hun naasten en hoe vertalen we dat naar een goede uitvoering?

Bewust en bekwaam
Hoe zorg je ervoor dat de organisatie de visie ook doorleeft? Er mee aan de slag kan en weet hoe ze moet handelen? Hoe kunnen professionals dilemma’s in het werk, die ongetwijfeld ontstaan, het hoofd bieden? Met bijvoorbeeld ondersteuning van technologie en met het ontwikkelen van vaardigheden voor gespreksvoering met cliënten en familie, voor het betrekken van familie bij de zorg; daardoor ontwikkel je als organisatie bewuste en bekwame medewerkers.

Ervaring

In de publicatie ‘laveren tussen vrijheid en veiligheid’ zijn de verhalen gebundeld van zorgorganisaties tanteLouise, Zorgspectrum Het Zand, Stichting Bethanië, RSZK, Cicero, Vivent Het Andere Wonen, Joris Zorg, Amsta, Leyhoeve en Present. Zij vertellen hoe zij de uitgangspunten in de praktijk gebracht hebben en wat daarbij succesfactoren en knelpunten waren.

Meer weten

Geplaatst op: 29 juni 2018
Laatst gewijzigd op: 9 december 2019