Naar hoofdinhoud Naar footer

Verhalend leren en verbeteren

Gepubliceerd op: 13-11-2023

Wil je met jouw zorgorganisatie werken aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg? En de ervaringen van cliënten, naasten en zorgprofessionals hiervoor inzetten? Dan vind je in dit artikel onderbouwde methoden om hiermee aan de slag te gaan. Verhalen van cliënten, naasten en zorgprofessionals laten zien wat zij belangrijk vinden in de zorg en ondersteuning. Deze verhalen kun je op individueel, team- en organisatieniveau gebruiken om mee te leren en te verbeteren.

Wat is verhalend leren en verbeteren?

De laatste jaren worden verhalen steeds vaker gebruikt voor leren en verbeteren in de zorg. Waar zijn cliënten, naasten en zorgprofessionals tevreden over en wat kan er beter? Deze verhalen worden vastgelegd, besproken en ingezet voor het verbeteren van kwaliteit van leven, van zorg en van de zorgrelatie.

Verhalen inzetten voor kwaliteitsverbetering en verantwoording

In het verleden gebruikten organisaties vaak uitsluitend kwantitatieve methoden om inzicht te krijgen in kwaliteit van zorg. Denk hierbij aan vragenlijsten met meerkeuzevragen. Maar hiermee mis je de individuele verwachtingen, behoeften en wensen. Ook wordt niet duidelijk welke verhalen achter een bepaalde score zitten.

Verhalende methoden kunnen gebruikt worden voor het ophalen van ervaringen. De gedeelde ervaringen kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een reflectiebijeenkomst, waarbij er ruimte is voor verschillende perspectieven. Vervolgens worden de verhalen naar verbeteracties vertaald.

Verhalen kun je inzetten voor het team, op een locatie, voor de gehele zorgorganisatie of voor een individuele cliënt. Naast het verbeteren van de kwaliteit van zorg, kan een zorgorganisatie de uitkomsten ook gebruiken bij de verantwoording aan het zorgkantoor.

Een onderbouwde verhalende methode kiezen

Er zijn verschillende manieren om in het verpleeghuis met verhalend leren en verbeteren aan de slag te gaan. In dit artikel komen alleen onderbouwde methoden aan bod die verhalen een volwaardige plek geven in de uitvoering, verbetering, beleidsvorming en verantwoording van de zorg.

De methoden verschillen van elkaar in:

  • de manier waarop en hoe vaak ze worden verzameld en waarom
  • het soort verhalen
  • bij wie ze worden opgehaald
  • welke mensen betrokken zijn bij het verzamelen van de verhalen
  • hoe de verhalen voor leren en ontwikkelen worden gebruikt

Kies een methode

Kies zelf welke methode bij jou, je team en jullie organisatie past. Ga naar het overzicht van methoden en maak een keuze.

Gebruik de Keuzehulp

Hoe kies je de methode die het meeste past bij jou, je team en jullie organisatie? Gebruik de Keuzehulp die door het stellen van prikkelende vragen helpt hier goed over na te denken.

Verhalend leren en verbeteren in de praktijk

Om inspiratie te bieden rondom het werken met verhalend leren in de praktijk, nemen we bij verschillende zorgaanbieders een kijkje in de keuken. 

Contact

Heb je een vraag of opmerking over het overzicht van verhalende methoden? Mail dan naar verhalen@vilans.nl.

Project Verhalend leren en verbeteren

Het Kennisdossier Verhalend leren en verbeteren is een product van het project ‘Verhalend leren en verbeteren’ dat wordt uitgevoerd door Leyden Academy on Vitality and Ageing, Vilans, Maastricht University, Erasmus University Rotterdam en Tilburg University in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Programma's / projecten

Waardigheid en trots voor de toekomst