Naar hoofdinhoud Naar footer

9 tips over samenwerken met huisarts bij langdurende zorg thuis

Gepubliceerd op: 16-01-2024

De ontwikkeling van langdurende zorg thuis heeft impact voor de samenwerking met de huisarts en andere medische zorgprofessionals. Hoe zorg je dat de verbinding tussen je zorgorganisatie en deze medische professionals goed verloopt? Doe je voordeel met 9 tips.

In de keuzemodule ‘Wlz-zorg thuis en de samenwerking met huisarts en medische zorgprofessionals’ kwamen we samen met de deelnemers tot 9 praktische tips over deze samenwerking.

Keuzemodule dit voorjaar zelf volgen?

De keuzemodule Wlz-zorg thuis en de samenwerking met de huisarts en medische zorgprofessionals wordt dit voorjaar nog twee keer aangeboden. Interesse? Meld je dan nu aan.

  • Donderdag 28 maart | 13.30-16.00 uur | Online | Meld je aan
  • Dinsdag 21 mei | 13.30-16.00 uur | Online | Meld je aan

9 tips over samenwerking met huisarts bij Wlz-zorg thuis

  1. Zorg voor vroegtijdig contact met de huisarts. Betrek de huisarts zodra jouw organisatie VPT wil gaan opzetten.
  2. Leg verantwoordelijkheden vast, zo nodig contractueel. Dit kan bijvoorbeeld met de LHV-modelovereenkomst Huisarts, huisartsenpost en woonzorginstelling.
  3. Zorg voor korte lijntjes met de huisarts en praktijkondersteuner. Het is fijn als dit contact verloopt via een vast contactpersoon met overzicht, zoals een verpleegkundig medewerker niveau 4 of 5. Spreek goed af binnen het team wie deze contactpersoon is.
  4. Overleg met de huisarts wat relevante informatie is om te delen, en bespreek hoe je deze informatie deelt. Er zijn verschillende middelen op de markt om deze communicatie te ondersteunen.
  5. Zorg voor een goede triage voordat je de huisarts informeert. Het is belangrijk dat alleen de noodzakelijke vragen bij de huisarts terechtkomen en dat de kwaliteit van deze vragen hoog is.
  6. Bespreek met de cliënt wat voor hem kwaliteit van leven is, en bespreek tijdig de risico’s van langer thuis wonen. Stem deze informatie ook af met de huisarts.
  7. Ondersteun medewerkers om dit gesprek met cliënten te voeren. Gebruik bijvoorbeeld de Handreiking: 5 stappen voor het intakegesprek van VPT in de wijk - Waardigheid en trots voor de toekomst.
  8. Een cliënt kan een situatie soms anders beoordelen dan zijn familie. Zorg ervoor dat de familie is aangehaakt en laat het contact bij voorkeur via dezelfde persoon verlopen.
  9. Start een kennisnetwerk over langdurende zorg thuis, waaraan de huisarts ook deelneemt. Zorg voor gezamenlijke communicatie vanuit het netwerk en niet per zorgorganisatie.

Leergang Langdurende zorg thuis

Vanuit het programma Waardigheid en trots voor de toekomst bieden we de Leergang Langdurende zorg thuis aan om zorgorganisaties te helpen bij het vormgeven van een passend dienstenaanbod voor het leveren van Wlz-zorg thuis. ‘Wlz zorg thuis en de samenwerking met huisarts en medische zorgprofessionals’ is een keuzemodule in deze leergang. Bekijk het overzicht van alle modules die horen bij de Leergang Langdurende zorg thuis.

Deel deze pagina via: