E-learning: dementie en de fysieke omgeving

De leefomgeving is belangrijk voor het welbevinden van mensen met dementie. De e-learning ‘Dementie en de fysieke omgeving’ gaat in op de vraag: welke invloed heeft de fysieke omgeving op het gedrag van de bewoner? Hoe kunnen kleine aanpassingen het welbevinden verbeteren en probleemgedrag verminderen?

De e-learning van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) laat zien welke factoren in de fysieke omgeving, zoals geluid, licht, visuele prikkels  kunnen bijdragen aan het blijven bestaan van probleemgedrag.  Bijvoorbeeld: Als een bewoner slecht ziet en leeft in een omgeving waar weinig licht is kan het zijn dat hij/zij iemand pas laat ziet aankomen en dat kan de bewoner angstig maken. In de module leer je hoe je een omgeving kunt creëren waarin de bewoner zich veilig en prettig voelt.

e-learning dementie fysieke omgeving

Volg de e-learning ‘Dementie en de fysieke omgeving’

De e-learning bestaat uit 3 delen:

  • een casus
  • informatie over de invloed van de fysieke omgeving op probleemgedrag
  • interventies

Bekijk de video’s en animaties en beantwoord de vragen. Het volgen van de module kost ongeveer 20 minuten.  Wil je meer weten over de invloed van leefomgeving bij dementie? Bekijk  de pagina Leefomgeving bij dementie op de website van Zorg voor Beter.

Beleefpanelen aan de muur

Stel dat je een huis voor mensen met dementie mocht ontwerpen. Hoe zou het er dan uitzien? Vermoedelijk komt locatie De Boomgaerd van WelThuis dicht in de buurt. ‘Jaren geleden viel mij al op dat bewoners van verpleeghuizen steeds maar over de gangen lopen en de muren bevoelen. Alleen meestal is er niets. Mireille van Driel, eigenaar van Livin’, besloot hier producten op te ontwikkelen. Haar motto is ‘blije gebouwen maken’, ook voor mensen met dementie.

‘Ik heb bijvoorbeeld beleefpanelen bedacht. Levensgrote foto’s, met stofjes die mensen kunnen aanraken en voelen. In De Boomgaerd hebben we een waslijntje voor zo’n paneel gehangen, met echte theedoeken eraan. Bewoners hangen ze recht, vouwen ze op, nemen ze mee. Het mag allemaal.’
Lees het hele artikel over De Boomgaerd.

Beleefpanelen-de-boomgaerd-leefomgeving

Meer weten

Geplaatst op: 3 september 2019
Laatst gewijzigd op: 28 juni 2022