Naar hoofdinhoud Naar footer

Regio Haaglanden: Convenant getekend voor gezamenlijke aanpak personeelstekort

Gepubliceerd op: 28-06-2019

Zorgorganisaties, opleiders in de zorg, zorgkantoor Zorg en Zekerheid, de werkgeversvereniging in de zorg, ZorgZijn Werkt, en gemeente Den Haag gaan nauwer samenwerken om de krapte van personeel in verpleeghuizen in de regio Haaglanden aan te pakken. De partijen hebben met dit doel op 24 juni een convenant ondertekend.

Instellingen voor verpleeghuizen en thuiszorg in de regio Haaglanden, verenigd in ZorgScala, hebben in 2018 het plan Regionale Aanpak Kwaliteitskader en Arbeids­marktontwikkelingen VVT Haaglanden opgesteld. Om dit plan van aanpak uit te voeren hebben zij samenwerking gezocht met opleidingsinstituten, zorgkantoor Zorg en Zekerheid, de gemeente Den Haag en ZorgZijn Werkt, de wer­­­kgeversorganisatie in de zorg. Dit heeft geresulteerd in een convenant.

Duurzame inzetbaarheid, instroom en innovatie

In het convenant spreken partijen af dat zij zich gezamenlijk inzetten voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers, instroom van nieuwe medewerkers en innovatie in de zorg voor ouderen. Zorgorganisaties willen niet met elkaar concurreren op de arbeidsmarkt, maar samenwerken om knelpunten op te lossen. Zorgen dat er meer vissen in de vijver zwemmen, in plaats van vissen naar dezelfde medewerkers.

Partijen spreken in het convenant uit dat zij op basis van vertrouwen met elkaar samenwerken. Zij zullen open en transparant communiceren, informatie delen en de krachten bundelen om belemmeringen uit de weg te ruimen. Het convenant is niet alleen een afspraak om met elkaar knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken, maar ook een investering in samenwerking op langere termijn.

Regionale samenwerking

De regio Haaglanden is niet uniek in de gezamenlijke aanpak van de arbeidsmarktproblematiek. Vanuit het programma Waardigheid en trots in de regio worden in vrijwel alle regio’s in Nederland de handen ineen geslagen.

Deel deze pagina via: