Naar hoofdinhoud Naar footer

Het Rad van Kwaliteit als leuke leerervaring: zo doe je dat

Met het spel Rad van Kwaliteit ontdek je samen met je collega’s hoe je nog meer aandacht krijgt voor kwaliteit in je werk. Maar hoe zet je het spel succesvol in binnen je organisatie? Van een Rad-van-kwaliteit-café tot een High’QualiTea: in dit artikel geven we je wat tips.

Wat is het Rad van Kwaliteit?

Een dobbelspel over onderwerpen die te maken hebben met kwaliteit van zorg. Onder andere uit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Tijdens het spelen van het spel ga je in gesprek met collega’s aan de hand van stellingen, vragen en lastige situaties. Je inspireert elkaar en ontdekt op een leuke manier waar jullie staan. Het uiteindelijke doel? Zo goed mogelijke zorg leveren aan bewoners.

10 tips voor het Rad van Kwaliteit

  1. Zorg dat het spelen vooral leuk is. Het is belangrijk dat je lol hebt met je collega’s. Maak het spel bijvoorbeeld onderdeel van een teamuitje. Het kan ook werken om er een wedstrijdonderdeel aan toe te voegen. Maak bijvoorbeeld een pool. Of reik een prijs uit aan de meest enthousiaste speler.
  2. Organiseer een Rad-van-kwaliteit-café: elke maand op een vaste dag en tijdstip. Vertel erbij dat deelname niet verplicht is. Bericht duidelijk binnen je organisatie over het café: via nieuws op intranet bijvoorbeeld, of door posters op te hangen. Kleed het café leuk aan: bierviltjes, slingers, drankje en borrelnootje. Bij Saffier organiseren ze al een tijdje zo’n café. Lees meer over hoe Saffier dit doen en hun ervaringen.
  3. Denk ook aan kortere vormen. Aandacht voor kwaliteit van zorg hoeft namelijk niet altijd lang te duren. Speel het spel bijvoorbeeld tijdens de lunch. Of bied een lunch aan waarbij je ook andere mensen uitnodigt. Of organiseer een High’QualiTea.
  4. Maak gebruik van vaste overlegmomenten. Je kan ook af en toe een stelling, vraag of lastige situatie bespreken tijdens een overdracht, teamoverleg of koffiemoment.
  5. Zorg voor voldoende verschillende deelnemers. Het spel kan helpen in een gezamenlijke manier van kijken tussen verschillende disciplines. Speel het spel met collega’s uit zorg, management, welzijn, facilitair. HRM en kwaliteit. Ook de ideeën van naasten, cliëntvertegenwoordigers, vrijwilligers of bewoners kunnen van meerwaarde zijn.
  6. Speel het spel in kleine groepjes. Creëer een gevoel van veiligheid, zodat deelnemers open durven te praten.
  7. Maak slim gebruik van de ideeën die ontstaan. Bericht daar over in je organisatie. Zet bijvoorbeeld regelmatig een artikel in jullie nieuwsbrief.
  8. Maak zelf extra kaartjes om bepaalde onderwerpen binnen het team bespreekbaar te maken. Laat medewerkers (anoniem) zelf stellingen, vragen en lastige situaties uit de praktijk verzinnen. Behandel deze kaartjes gezamenlijk. Zo krijgen inbrengers concrete feedback op eigen ervaringen/verwachtingen. Gebruik hiervoor de lege kaartjes. Download de lege kaartjes (pdf) onderaan de pagina.
  9. Maak groepjes van werknemers van diverse afdelingen en laat elk team een lastige situatie behandelen. Laat elk team daarna een lastige situatie uitbeelden in een toneelstuk, waarbij ze ook laten zien hoe ze de situatie zouden oplossen. Zo verfilmden medewerkers van Coloriet drie lastige situaties. Mooie inspiratie om te bekijken tijdens het spelen van het spel. Ga naar de video’s over lastige situaties.

Over de tips voor het Rad van Kwaliteit

Op het congres van 4 juli 2022 verzorgde Henry Mostert (coach bij Waardigheid en trots) en Bianca van der Mik (praktijkverpleegkundige bij Saffier) een werksessie over het spel. Tijdens deze sessie stelde ze de vraag: ‘Hoe zou je het spel inzetten binnen je organisatie?’ De antwoorden hebben we opgenomen in deze tips, naast de aanvullingen van Henry en Bianca en informatie uit de evaluatie.  

Meer weten

Downloads

Deel deze pagina via: