Naar hoofdinhoud Naar footer

Werken aan kwaliteitKwaliteitsverpleegkundige

Kwaliteitsverpleegkundigen in de ouderenzorg vervullen een veelzijdige rol. Ze hebben een spilfunctie in het verbinden van de dagelijkse zorg en ondersteuning aan processen, beleid en visie van de zorgorganisatie. Vaak staat deze rol niet vast omschreven en vullen locaties deze naar eigen behoefte in: van adviseur tot projectleider, van coachtaken tot uitvoering van de zorg en ondersteuning.

Het is belangrijk dat de rol en positie van de kwaliteitsverpleegkundige duidelijk is binnen de locatie. Waar zijn zij van en hoe werken ze samen met collega’s? Waar zijn zij voor verantwoordelijk?

Veelzijdige rol van kwaliteitsverpleegkundigen

In hun spilfunctie werken kwaliteitsverpleegkundigen aan kwaliteit via het leren en verbeteren op zowel cliënt-, team- als organisatieniveau. Ze ondersteunen het verpleegkundig proces en het methodisch werken. Daarnaast zijn ze op de hoogte van actualiteiten en wet- en regelgeving. Met deze kennis en hun competenties maken zij de vertaling naar het werkproces en de ondersteunende diensten. Dit doen zij samen met alle betrokkenen.

Lerende netwerken

De rol van kwaliteitsverpleegkundigen is dus veelzijdig en in ontwikkeling. Want hoe leg je de verbinding tussen het hier en nu en de toekomstige kwaliteit van zorg en ondersteuning? En wat betekent dat voor de invulling van de functie? Per regio ondersteunt Waardigheid en trots voor de toekomst een lerend netwerk voor kwaliteitsverpleegkundigen van verschillende organisaties in de ouderenzorg.

Tijdens deze bijeenkomsten, fysiek of online, delen zij kennis en ervaringen over vragen of thema’s die ze zelf tegenkomen in hun werk. Zij inspireren elkaar en delen tips en praktische kennis die zij direct in hun werk kunnen toepassen. Deze netwerken helpen om niet steeds zelf het wiel uit te vinden. Veel kennis en ervaring is beschikbaar en wordt in deze netwerken gedeeld. Ook zijn deze bijeenkomsten goede gelegenheden om te reflecteren op de uitvoering van de functie.

Toekomstbestendig

Bij dit onderwerp ‘Kwaliteitsverpleegkundige’ lees je informatie over de rol en positie van kwaliteitsverpleegkundigen. Daarnaast staat leren van elkaar centraal en inspireren we je met goede voorbeelden van collega’s in de ouderenzorg. Zo werken we samen aan toekomstbestendige zorg.

Agenda van Kwaliteitsverpleegkundige

Er zijn geen agenda-items gevonden

Nieuws over Kwaliteitsverpleegkundige

Er is geen nieuws.