Naar hoofdinhoud Naar footer

Spel: Rad van Kwaliteit

Gepubliceerd op: 23-05-2022

Samen met je team ben je iedere dag bezig met goede zorg voor bewoners en het verbeteren van kwaliteit. Hoe weet je of je voldoet aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg? En hoe ervaren jullie de kwaliteit van zorg op de acht onderwerpen? Daarvoor ga je aan de slag met het spel Rad van Kwaliteit.

Ga samen met je team in gesprek over stellingen, vragen en lastige situaties. Het spel Rad van Kwaliteit helpt je samen met je collega’s te ontdekken hoe je aandacht krijgt voor kwaliteit in je werk.

Wat is het doel van het spel Rad van Kwaliteit?

 • Betekenis geven aan het kwaliteitskader. Het doel? Zo goed mogelijke zorg leveren aan de bewoners.
 • Op een speelse manier meer inzicht krijgen in: wat doen we goed? Waar zitten onze sterktes? Wat zijn verbeterpunten?
 • Een goed gesprek voeren met je collega’s. Het voordeel? Je hoort hoe je op verschillende manieren iets kunt bekijken. Zo inspireer je elkaar.

Hoe speel je het Rad van Kwaliteit?

Het spel Rad van kwaliteit speel je bij voorkeur met een team. Dit is bijvoorbeeld je eigen team of een mix van collega’s van andere afdelingen, locaties of organisaties. Je kunt gebruik maken van het digitale rad. Leg eerst de spelmaterialen klaar voordat je aan de slag gaat met je team.

 1. Download de kaartjes met vragen onderaan de pagina. Print ze en knip ze uit. Wil je zelf vragen, stellingen of lastige situaties toevoegen? Download dan de blanco kaartjes onderaan de pagina .
 2. Drie kaartjes met lastige situaties zijn ook verfilmd. Bekijk de video’s en ga hierover in gesprek.
 3. Leg de kaartjes per onderwerp in stapels op tafel.
 4. Draai aan het online rad.
 5. Pak een kaartje van het desbetreffende onderwerp en lees de vraag, stelling of lastige situatie voor.
 6. Ga hierover in gesprek en bepaal of er verbeter- of ontwikkelpunten zijn om op te pakken.
 7. Dan is de volgende speler aan de beurt om aan het rad te draaien.
 8. Het spel eindigt wanneer jullie dat willen. Bepaal bijvoorbeeld dat je 60 minuten gaat spelen.

Het spel Rad van Kwaliteit kan nieuwe inzichten opleveren. Dit zorgt voor inspiratie en andere manieren van werken in het team.

Zorgmedewerkers geven het spel gemiddeld een 7,6!

Vitalis Residentie Parc Imstenrade: ‘Met dit spel gaan we als zorgmedewerkers met elkaar in gesprek over het ervaren van de kwaliteit van zorg op de acht thema’s uit het kwaliteitskader. We leren van elkaar en komen er zo achter wat we goed doen en wat de verbeterpunten zijn.’

De ZorgBlog: ‘Ontzettend leuk om op deze interactieve manier met je team aan de slag te gaan om meer inzicht te krijgen in het dagelijkse werk. Waar zitten de sterktes en wat zijn de verbeterpunten?’

De Saffier, kwaliteitscafé: ‘Het is een fijne manier om over kwaliteit te praten. En je hoeft van tevoren niet na te denken of iets voor te bereiden, want het rad kiest het onderwerp. En dan ga je daar gewoon over praten. Fijn is ook dat er naar je geluisterd wordt. Je krijgt echt de gelegenheid om mee te praten.’ Lees het hele artikel over het kwaliteitscafé.

Win het spel Rad van Kwaliteit

Kans maken op het Rad van Kwaliteit? Dat kan! Volg ons op FacebookInstagram of LinkedIn en doe mee aan de winacties! We verloten regelmatig dobbelspellen. De komende tijd maak je ook kans op een van de laatste draairadspellen.

Wij vinden het altijd leuk om ervaringen te lezen. Deel ze met ons via social media. Tag ons en gebruik  #waardigheidentrots

In gesprek over lastige situaties

Tijdens het spelen van het spel Rad van Kwaliteit hoor je hoe je op verschillende manieren iets kunt bekijken. Naast de vragen, stellingen en lastige situaties in het spel zijn er veel meer situaties waar je in je werk tegenaan loopt. Waar jij en je collega’s verschillend over denken. Hoe je met deze verschillende inzichten omgaat is aan jou, je team en je organisatie. Hoe herken je ze? Hoe breng je ze binnen je team op de agenda? Op welke manier ga je ermee om én leer je ervan?  De ‘Routeplanner bij dilemma’s in de zorg‘ helpt je om daarbij je eigen route te kiezen en geeft je hulpmiddelen om het gesprek aan te gaan. 

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 06-10-2023

Deel deze pagina via:

Soort

Spel