Kennisdossier zorgtechnologie

Technologie wordt steeds meer ingezet in het verpleeghuis. Het kan de bewoner bijvoorbeeld meer eigen regie teruggeven of een medewerker meer tijdsbesparing bieden. Maar wat vraagt de inzet van technologie van de organisatie en de zorgprofessionals? En wat zijn er allemaal voor innovaties? In het kennisdossier ‘zorgtechnologie in het verpleeghuis’ bundelen we tools en praktijkvoorbeelden. Zodat jouw locatie om met dit thema aan de slag kan.

Word samen wijzer in je werk!

Waardigheid en trots beveelt de volgende 3 artikelen aan:

  1. De toolkit ‘Aan de slag met technologie in de verpleeghuiszorg’ 
  2. Het overzicht van technologische toepassingen en de ervaringen uit de praktijk van deze innovaties
  3. Het artikel ‘Amstelring benut verpleegoproepsysteem beter met behulp van dashboard’

Ook benieuwd naar onze aanbevelingen bij andere thema’s? Bekijk de kennisdossiers van Word samen wijzer in je werk!

Tools over zorgtechnologie

Technologische toepassingen

Een overzicht van bestaande innovaties. Verschillende verpleeghuislocaties delen hun ervaringen en aandachtspunten bij de implementatie en gebruik van deze zorgtechnologieën.

Publicatie technologie in de verpleeghuiszorg

Doe inspiratie op uit zo’n 80 innovaties. Deze publicatie kan medewerkers inspireren en de zorg voor bewoners verbeteren.

Toolkit: aan de slag met technologie in de verpleeghuiszorg

Steeds meer zorgorganisaties implementeren technologie om de zorg voor bewoners beter te maken. Maar hoe richt je zo’n implementatieproces nu in?

Video: Hoe maak je collega’s enthousiast over technologie?

Merlijne Sonneveld van Amaris geeft in deze video antwoord op de vraag hoe je collega’s enthousiast maakt over zorgtechnologie. Ook vertelt ze hoe ze dat doen in het Zorg Innovatie Huis.

Praktijkvoorbeelden over de inzet van zorgtechnologie

Technologie bij tanteLouise: nooit meer voor een gesloten deur – Waardigheid en trots

‘Een vakgroep zorgtechnologie zorgt voor draagvlak onder medewerkers’

Met een vakgroep zorgtechnologie kun je de aandacht voor technologie goed borgen binnen een organisatie. Bij Sint-Elisabeth doen mensen vanuit meerdere disciplines mee.

Amstelring benut verpleegoproepsysteem beter met behulp van dashboard

Amstelring ontwikkelde een dashboard met allerlei data uit het verpleegoproepsysteem. Die gegevens gebruiken ze om efficiënter te werken.

Arts kijkt mee met slimme bril

Een slimme bril met kleine camera die bijvoorbeeld een arts laat meekijken naar wat een zorgmedewerker ziet. Zodat de arts adviezen kan geven, of kan besluiten de bewoner toch nog zelf te willen zien.

Zorgtechnologie: hoe kom je tot een slimme aanbesteding?

Voor de aanbesteding van technologie stellen zorgorganisaties vaak een programma van eisen op. Atlant besloot daarentegen om de leveranciers met doelstellingen te benaderen die zij als organisatie belangrijk vonden.

Technologie bij tanteLouise: nooit meer voor een gesloten deur

TanteLouise heeft een locatie in gebruik genomen waarin leefcirkels met bijbehorende GPS-polsbandjes en andere technologie niet meer weg te denken zijn.

Meer weten

Geplaatst op: 27 december 2022
Laatst gewijzigd op: 26 januari 2023