Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie en Digitale zorgECD beter benutten

Naast het implementeren van nieuwe technologie is er ook veel winst te behalen bij het beter benutten van technologieën die al in gebruik zijn. Denk aan het elektronisch cliëntendossier. Als je deze systemen zo goed mogelijk gebruikt, wordt het primaire zorgproces optimaal door technologie ondersteund. Dit bedoelen we met de basis beter benutten.

Iedere zorgorganisatie gebruikt een elektronisch cliëntendossier (ECD). Dit digitale dossier bevat informatie over de cliënt: gezondheidsinformatie en informatie over de inhoud van zorg en behandeling. Een goed werkend ECD is ingericht volgens de stappen van het zorgproces en ondersteunt zorgprofessionals bij het bepalen van de zorgbehoefte en het behandelplan en het uitvoeren van hun dagelijks werk.

Waarom is een ECD belangrijk?

Het ECD is hét instrument waarmee alle zorgprofessionals verslagleggen en de afgesproken en geboden zorg monitoren. Het ECD faciliteert en ondersteunt bij de continuïteit van de zorg van de cliënt. Een goed werkend ECD is ingericht volgens de stappen van het zorgproces, het ondersteunt zorgprofessionals bij het klinisch redeneren en bij het uitvoeren van hun dagelijkse werk.

Alles uit je ECD halen

Werken met een goed ingericht ECD kan zorgprofessionals veel registratietijd besparen. Zo voorkomt het uitwisselen van gezondheidsinformatie tussen ECD’s dat je gegevens opnieuw moet uitvragen. Bovendien verbetert een goed werkend ECD de kwaliteit van zorg omdat zowel alle betrokken zorgprofessionals als de cliënt beschikken over dezelfde gezondheidsinformatie. Dit maakt het beter mogelijk om rekening te houden met de wensen van de cliënt.

Hoe benut je het ECD optimaal? Door het bijvoorbeeld te gebruiken voor digitale verslaglegging. En je kunt het gebruiken als bron van informatie voor ondersteuning van zorgprofessionals in het klinisch redeneren.

Agenda van ECD beter benutten

Er zijn geen agenda-items gevonden

Nieuws over ECD beter benutten

Er is geen nieuws.