Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie en Digitale zorgDigitale basis op orde

Digitale zorg is een groot thema binnen het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen dat het ministerie van VWS in 2022 introduceerde. Voor veel zorgorganisaties is digitale zorg implementeren echter nog niet zo eenvoudig. Zij hebben er baat bij om eerst de basis op orde te hebben.

Beginnen bij de basis is essentieel, net als bij veel andere processen geldt dat ook bij het implementeren van technologie. Want hoe vaak hoor je wel niet dat de invoering van digitale zorg strandt in de implementatiefase?

Toekomstbestendig fundament

Voor zorgorganisaties is het belangrijk een toekomstbestendig fundament te hebben voordat je nieuwe technologie implementeert of koppelt. De basis op orde noemen we dat. Wat zijn voor een zorgorganisatie de ingrediënten voor een toekomstbestendige basis? Denk bij de ‘Digitale Basis op Orde’ aan de visie van de organisatie op het gebied van digitale zorg, de technische infrastructuur zoals centrale ICT-systemen, wifi, netwerken, het gebouw, de mensen die er werken en hoe binnen jullie organisatie gewerkt wordt. Wanneer deze aspecten goed op orde zijn, kun je vervolgens verder bouwen aan de implementatie van technologie binnen de organisatie.

Binnen dit onderwerp ‘Digitale basis op orde’ hebben we aandacht voor deze speerpunten:

  • Visie en strategie. Hoe vorm je een visie op digitale zorg en technologie vanuit de visie van de organisatie?
  • ICT infrastructuur. Om digitale zorg te kunnen bieden is het belangrijk om de technische centrale infrastructuur op orde te hebben. Denk hierbij ook aan beschikbaarheid en digitale veiligheid.
  • Organisatie op orde. Dit gaat over een goede organisatiestructuur en over de zorgprocessen binnen je organisatie. Werken jullie als organisatie goed samen? Maar ook: hebben jullie een innovatieteam?
  • Innovatiekracht, hoe organiseer jij dat? Innovatiekracht is het vermogen van de organisatie om te leren en verbeteren. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie in beweging blijft? Hoe komen jullie tot innovatie en hoe zet je innovaties succesvol in?

Je vindt bij dit onderwerp informatie en tools, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van innovatiebeleid en praktijkverhalen van zorgorganisaties die met ‘Digitale basis op orde’ aan de slag zijn gegaan.

Agenda van Digitale basis op orde

Er zijn geen agenda-items gevonden