Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie en Digitale zorgDigitale basis op orde

Laatst bijgewerkt op: 10-04-2025

Beginnen bij de basis is essentieel. Net als bij veel andere processen geldt dat ook bij het implementeren van technologie. Want hoe vaak hoor je wel niet dat de invoering van digitale zorg strandt in de implementatiefase? Je vindt op deze pagina informatie en praktijkverhalen van zorgorganisaties die met hun 'digitale basis op orde' aan de slag zijn gegaan.

Twee pijlers voor basis op orde

Voor zorgorganisaties is het van belang om eerst de digitale basis op orde te hebben. Om te kunnen bouwen aan een toekomstbestendige inzet van technologie en digitale zorg heb je een goed fundament nodig. Dit gaat niet alleen over ICT, maar over de gehele organisatie.

Basis op orde: organisatie

Als eerste kijken we naar de organisatie als geheel en hoe digitale zorg daarbinnen past. Het gaat hierbij om een samenspel van drie speerpunten:

  • Visie en strategie
    Hoe vorm je een visie op digitale zorg en technologie vanuit de visie van de organisatie?
  • Organisatiestructuur
    Hoe kom je tot een goede organisatiestructuur met bijpassende werkprocessen binnen je organisatie? Ondersteunt jullie manier van samenwerken digitale zorgprocessen? Hebben jullie alle stakeholders goed in kaart en worden deze betrokken?
  • Innovatiekracht
    Innovatiekracht is het vermogen van de organisatie om te leren en verbeteren. Hoe komen jullie tot innovatie en hoe zet je innovaties succesvol in? Hebben jullie een innovatieteam of hebben jullie dit anders ingericht?

Wil je aan de slag om de basis van je organisatie goed op orde te krijgen? De InnovatieRoute loopt stapsgewijs door dit proces heen. Deze tool, ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg, is ook behulpzaam voor de ouderenzorg.

Basis op orde: ICT

De 'Basis op orde: ICT' gaat over informatiemanagement, ICT-beleid, de technische infrastructuur zoals centrale ICT-systemen, wifi, netwerken en het gebouw. Denk hierbij ook aan de beveiliging van informatie. We delen enkele handige links voor verandertrajecten in informatievoorziening, privacy- en informatierichtlijnen en een video over beveiliging van informatie (NEN 7510).

Het Referentiedomeinenmodel Care (RDC) is een hulpmiddel voor zorginstellingen die aan de slag willen met informatievoorziening. Dit model is voor informatiemanagers, ICT-architecten, procesontwerpers, beleidsadviseurs en ICT managers.

Lees meer over RDC op de website van Nictiz

De belangrijkste wet- en regelgevingen waarmee je rekening moet houden bij de implementatie van technologie zijn de Medical Device Regulation (MDR) voor medische hulpmiddelen en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor privacy en informatiebeveiliging. Wat betekent de MDR en waar moet je als zorgorganisatie rekening mee houden?

Lees meer in de Factsheet Medical Device Regulation (MDR)

Valt een zorgtechnoloige of medische software onder de MDR? Nictiz heeft een stappenplan en stroomschema gemaakt om producenten van medische software te helpen met de behoordeling of de wetgeving van toepassing is en welke consequenties dit heeft voor de certificering. Dit geeft ook de informatiemanager van een zorgorganisatie inzicht of de software onder de MDR-regeling valt.

Lees het artikel Medische software: is CE-certificering nodig? op de website van Nictiz

NEN 7510 is een nationale norm voor informatiebeveiliging in de zorg. Als je werkt met zorgtechnologie binnen jouw zorgorganisatie, is de kans groot dat hiermee te maken krijgt.

Bekijk de video voor een beknopt overzicht van wat NEN 7510 inhoudt

Tips Digitale basis op orde

Er zijn geen tips.

Agenda Digitale basis op orde

Er zijn geen agenda-items gevonden

Nieuws Digitale basis op orde

Er is geen nieuws.