Naar hoofdinhoud Naar footer

Leergang informele zorg

Wil jij graag samenwerken met informele zorg? Werk je al samen met informele zorg en loop je tegen lastige situaties aan? Of wil je informele zorg structureel implementeren in jouw organisatie? Lees dan snel verder!

Basismodule (twee sessies)

De basismodule richt zich op de aanpak in structuur en cultuur van informele zorg. Hoe ontwikkel je een visie op informele zorg? En hoe draag je deze visie uit? Welke stappen zijn nodig om bewustwording en een blijvende gedragsverandering te creëren.

Deze module is vooral geschikt voor zorgmanagers, beleidsmakers en teamcoaches. De basismodule bestaat uit twee losse online sessies van ieder 2 uur. Het is handig om allebei de sessies te volgen omdat de onderwerpen elkaar opvolgen, maar dit is niet verplicht.

Datum: donderdag 16 mei
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Yvonne de Jong en Karlijn Nanninga

Datum: maandag 14 oktober
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Judith Oosterom en Karlijn Nanninga

In de eerste sessie nemen Yvonne de Jong/Judith Oosterom en Karlijn Nanninga je mee in de stappen die nodig zijn om tot een visie en strategie te komen. Ze geven  handvatten voor het succesvol uitdragen van deze visie, binnen en buiten de organisatie. De eerste bijeenkomst helpt je bij het bepalen van de koers en het uitzetten van (concrete) acties.

Sessie 2 bouwt voort op deze kennis en biedt inzicht in de vertaling van strategie naar de praktijk. Dus kan jij een steuntje in de rug gebruiken bij de organisatie van informele zorg? Meld je aan via onderstaande button.

Focus: strategie en werkwijzen

Klik hier om je aan te melden voor basismodule 1 (mei)

Klik hier om je aan te melden voor basismodule 1 (oktober)

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Datum: donderdag 30 mei
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Yvonne de Jong en Loreen Loman

Datum: donderdag 7 november
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Marleen van Gerven en Loreen Loman

De tweede sessie richt zich op de aanpak voor een blijvende gedragsverandering voor de samenwerking met informele zorg. Het draait hierbij om het creëren van bewustwording en blijvende gedragsverandering. Onze experts Yvonne de Jong/Marleen van Gerven en Loreen Loman verzorgen deze module.

Deze tweede sessie is een aanvulling op de eerste. Waar de eerste sessie zich concentreert op strategische keuzes en werkwijzen, richt de tweede sessie zich op de praktische uitvoering en de manieren om deze keuzes daadwerkelijk te realiseren. Dus wil jij weten hoe je medewerkers, naasten en vrijwilligers actief betrekt? Meld je dan aan via onderstaande button.

Focus: gedrag en communicatie

Klik hier om je aan te melden voor basismodule 2 (mei)

Klik hier om je aan te melden voor basismodule 2 (november)

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Verdiepende module 

De verdiepende module richt zich op de samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorger, naasten en vrijwilligers. Hoe werk je goed en gelijkwaardig samen? Welke digitale hulpmiddelen kan je hiervoor gebruiken? Waar liggen juridische grenzen? En hoe ga je om met lastige situaties?

Deze module is vooral geschikt voor zorgverleners. De verdiepende module bestaat uit vier losse online sessies van ieder 2 uur. Het is niet verplicht meerdere sessies te volgen omdat de onderwerpen elkaar niet opvolgen. Kies dus een of meerdere sessies waar jij meer over wilt weten!

Datum: donderdag 26 september
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Gegeven door: Yvonne de Jong en Marleen van Gerven

We werken steeds meer samen met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers. Een goede samenwerking is belangrijk voor het verlenen van goede zorg en het welzijn van cliënten. Hoe werk je gelijkwaardig samen in het Team van de toekomst? Wat vraagt dat aan houding en gedrag? Een gelijkwaardige samenwerking tussen medewerkers als team is een goede basis om daarop door te bouwen.

In de deze verdiepende sessie geven Yvonne de Jong (Expert informele zorg) en Marleen van Gerven (Senior Adviseur Richtlijnen en Toepassing) je aan de hand van de praatplaat Gelijkwaardige samenwerking uitleg en tips over het verbeteren van de samenwerking in teams. Ben jij klaar om de samenwerking met vrijwilligers, naasten en mantelzorgers te verbeteren en het werkplezier te stimuleren? Meld je dan nu aan!

Focus: samenwerking

Klik hier om je aan te melden voor verdiepende module 1: Team van de toekomst

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Datum: maandag 7 oktober 
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Loreen Loman

In de praktijk kunnen een tekort aan tijd, personeel of middelen de samenwerking met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers moeilijker maken. Digitale communicatie en technologische hulpmiddelen kunnen hierbij helpen!

Welke hulpmiddelen kan je inzetten in de samenwerking met informele zorg? En welke hulpmiddelen kan je waarvoor gebruiken? In de tweede verdiepende sessie neemt Loreen Loman (Kennismanager informele zorg) je mee in digitale oplossingen om de communicatie en samenwerking te verbeteren! Ben jij benieuwd hoe digitale oplossingen jou en je collega’s kunnen ontzorgen en onderlinge communicatie kunnen ondersteunen? Meld je dan nu aan!

Klik hier om je aan te melden voor verdiepende module 2: digitaal samenwerken met informele zorg

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Datum: dinsdag 5 november
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Karlijn Nanninga en Paula Gerring

Soms is het lastig te weten wat mantelzorgers, naasten en vrijwilligers wel en niet mogen. Mag een mantelzorger zijn naaste in het verpleeghuis insuline spuiten? Kan een cliënt in een rolstoel met een vrijwilliger op stap gaan? Wie is aansprakelijk als het fout gaat? In de derde verdiepende bijeenkomst leren Karlijn Nanninga (senior adviseur informele zorg) en Paula Gering (adviseur Leren en Veranderen) je deze grenzen verkennen. Wil je antwoord op deze vragen? 

Meld je dan nu aan!

Klik hier om je aan te melden voor verdiepende module 3: juridische en wettelijke aspecten

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Datum: maandag 25 november

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Gegeven door: Karlijn Nanninga en Judith Oosterom

In de samenwerking met informele zorg loop je wel eens tegen lastige situaties aan. Je hebt er alles aan gedaan om de zorg af te stemmen, maar je komt er niet uit. Hoe ga je om met conflicten, gevoelens, moeizaam contact of kritiek? Aan de hand van situaties uit de praktijk geven Karlijn Nanninga (Senior adviseur informele zorg) en Judith Oosterom (Senior adviseur innoveren en (proces)verbeteren) je tips om grip te krijgen op lastige situaties. Wil jij beter leren omgaan met dergelijke situaties? Meld je nu aan!

Klik hier om je aan te melden voor verdiepende module 4: omgaan met lastige situaties

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)


Alle sessies worden online aangeboden via Microsoft Teams, en bevatten een interactief deel waarbij je in groepjes aan de slag gaat. Per sessie kunnen er maximaal 60 mensen deelnemen, dus wees er snel bij!