Naar hoofdinhoud Naar footer

Leergang Informele zorg

Gepubliceerd op: 26-03-2024

Hoe werk je gelijkwaardig samen in het team van de toekomst? Wat mantelzorgers en vrijwilligers wel en niet mogen doen en wie is aansprakelijk als het misgaat? Deze en meer onderwerpen staan centraal in de Leergang Informele zorg. Als je op zoek bent naar een goede basiskennis over samenwerken met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers of juist op zoek bent naar verdieping binnen het thema, dan is deze leergang echt iets voor jou.

Basismodule informele zorg

Hoe ontwikkel je een visie op informele zorg? En hoe draag je deze visie uit? De basismodule richt zich op de aanpak in structuur en cultuur van informele zorg. Welke stappen zijn nodig om bewustwording en een blijvende gedragsverandering te creëren.

De basismodule bestaat uit twee losse online sessies van ieder 2 uur. Het is handig om allebei de sessies te volgen omdat de onderwerpen elkaar opvolgen, maar dit is niet verplicht.

Voor wie?

Deze module is vooral geschikt voor zorgmanagers, beleidsmakers en teamcoaches. 

Datum: maandag 14 oktober
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Judith Oosterom en Karlijn Nanninga

In de eerste sessie nemen Yvonne de Jong/Judith Oosterom en Karlijn Nanninga je mee in de stappen die nodig zijn om tot een visie en strategie te komen. Ze geven  handvatten voor het succesvol uitdragen van deze visie, binnen en buiten de organisatie. De eerste bijeenkomst helpt je bij het bepalen van de koers en het uitzetten van (concrete) acties.

Sessie 2 bouwt voort op deze kennis en biedt inzicht in de vertaling van strategie naar de praktijk. Dus kan jij een steuntje in de rug gebruiken bij de organisatie van informele zorg? Meld je aan via onderstaande button.

Focus: strategie en werkwijzen

Klik hier om je aan te melden voor basismodule 1 (oktober)

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Datum: donderdag 7 november
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Marleen van Gerven en Loreen Loman

De tweede sessie richt zich op de aanpak voor een blijvende gedragsverandering voor de samenwerking met informele zorg. Het draait hierbij om het creëren van bewustwording en blijvende gedragsverandering. Onze experts Yvonne de Jong/Marleen van Gerven en Loreen Loman verzorgen deze module.

Deze tweede sessie is een aanvulling op de eerste. Waar de eerste sessie zich concentreert op strategische keuzes en werkwijzen, richt de tweede sessie zich op de praktische uitvoering en de manieren om deze keuzes daadwerkelijk te realiseren. Dus wil jij weten hoe je medewerkers, naasten en vrijwilligers actief betrekt? Meld je dan aan via onderstaande button.

Focus: gedrag en communicatie

Klik hier om je aan te melden voor basismodule 2 (mei)

Klik hier om je aan te melden voor basismodule 2 (november)

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Verdiepende module informele zorg

De verdiepende module richt zich op de samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorgers, naasten en vrijwilligers. Hoe werk je goed en gelijkwaardig samen? Welke digitale hulpmiddelen kan je hiervoor gebruiken? Waar liggen juridische grenzen? En hoe ga je om met lastige situaties?

De verdiepende module bestaat uit vier losse online sessies van ieder 2 uur. Het is niet verplicht meerdere sessies te volgen omdat de onderwerpen elkaar niet opvolgen. Kies dus een of meerdere sessies waar jij meer over wilt weten.

Voor wie?

Deze module is vooral geschikt voor zorgmanagers, beleidsmakers, teamcoaches en zorgverleners.

Datum: donderdag 26 september
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Gegeven door: Yvonne de Jong en Marleen van Gerven

We werken steeds meer samen met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers. Een goede samenwerking is belangrijk voor het verlenen van goede zorg en het welzijn van cliënten. Hoe werk je gelijkwaardig samen in het Team van de toekomst? Wat vraagt dat aan houding en gedrag? Een gelijkwaardige samenwerking tussen medewerkers als team is een goede basis om daarop door te bouwen.

In deze verdiepende sessie geven Yvonne de Jong (Expert informele zorg) en Marleen van Gerven (Senior Adviseur Richtlijnen en Toepassing) uitleg en tips over het verbeteren van de samenwerking in teams. Ben jij klaar om de samenwerking met vrijwilligers, naasten en mantelzorgers te verbeteren en het werkplezier te stimuleren? Meld je dan nu aan!

Klik hier om je aan te melden voor verdiepende module 1: Team van de toekomst

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Datum: maandag 7 oktober 
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Loreen Loman

In de praktijk kunnen een tekort aan tijd, personeel of middelen de samenwerking met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers moeilijker maken. Digitale communicatie en technologische hulpmiddelen kunnen hierbij helpen!

Welke hulpmiddelen kan je inzetten in de samenwerking met informele zorg? En welke hulpmiddelen kan je waarvoor gebruiken? In de tweede verdiepende sessie neemt Loreen Loman (Kennismanager informele zorg) je mee in digitale oplossingen om de communicatie en samenwerking te verbeteren! Ben jij benieuwd hoe digitale oplossingen jou en je collega’s kunnen ontzorgen en onderlinge communicatie kunnen ondersteunen? Meld je dan nu aan!

Klik hier om je aan te melden voor verdiepende module 2: digitaal samenwerken met informele zorg

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Datum: dinsdag 5 november
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Gegeven door: Karlijn Nanninga en Paula Gerring

Soms is het lastig te weten wat mantelzorgers, naasten en vrijwilligers wel en niet mogen. Mag een mantelzorger zijn naaste in het verpleeghuis insuline spuiten? Kan een cliënt in een rolstoel met een vrijwilliger op stap gaan? Wie is aansprakelijk als het fout gaat? In de derde verdiepende bijeenkomst leren Karlijn Nanninga (senior adviseur informele zorg) en Paula Gering (adviseur Leren en Veranderen) je deze grenzen verkennen. Wil je antwoord op deze vragen? 

Meld je dan nu aan!

Klik hier om je aan te melden voor verdiepende module 3: juridische en wettelijke aspecten

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Datum: maandag 25 november

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Gegeven door: Karlijn Nanninga en Judith Oosterom

In de samenwerking met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers loop je wel eens tegen lastige situaties aan. Je hebt er alles aan gedaan om de zorg af te stemmen, maar je komt er niet uit. Hoe ga je om met conflicten, gevoelens, moeizaam contact of kritiek? Aan de hand van situaties uit de praktijk geven Karlijn Nanninga (Senior adviseur informele zorg) en Judith Oosterom (Senior adviseur innoveren en (proces)verbeteren) je tips om grip te krijgen op lastige situaties. Wil jij beter leren omgaan met dergelijke situaties? Meld je nu aan!

Klik hier om je aan te melden voor verdiepende module 4: omgaan met lastige situaties

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)


Datum: donderdag 12 december

Tijd: 14:00 – 16:00

Gegeven door: Anouk Verburg en Marloes Aarden

In deze verdiepende module zoomen Anouk Verburg (Senior Adviseur Kennismanagement) en Marloes Aarden (Senior Adviseur Innovatie en Procesverbetering) verder in op verdiepende module 1: Team van de toekomst. 

Om gelijkwaardig samen te kunnen werken, is goed werkgeverschap belangrijk. Hoe zorg je voor een prettige werkomgeving waar ruimte is voor leren en ontwikkelen? Hoe zorg je dat het team zich verbonden en gewaardeerd voelt? En welke rol heeft de leidinggevende hierin?

Ben jij klaar om je kennis over goed werkgeverschap te verbreden, en hiermee de samenwerking te verbeteren? Meld je dan nu aan!

Klik hier om je aan te melden voor de verdiepende module 5: Goed werkgeverschap en het Team van de toekomst

(Voor het aanmelden heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt, maak je die eerst eenmalig aan)

Alle sessies bieden we online aan via Microsoft Teams, en bevatten een interactief deel.

Handige links

Programma Waardigheid en trots voor de toekomst

Het programma Waardigheid en trots voor de toekomst ondersteunt professionals en organisaties in de transitie naar toekomstbestendige verpleegzorg. Nederland vergrijst in rap tempo en door de krapte op de arbeidsmarkt wordt samenwerken met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers steeds belangrijker. Samenwerken met informele zorg is daarom een belangrijk thema binnen het programma. De Leergang Informele zorg is een van de vormen van ondersteuning die we bieden, naast webinars, lerende netwerken, een LeerDoeDeeltraject en maatwerk. Deelname aan de leergang is kosteloos.