Naar hoofdinhoud Naar footer

Reframen aannames

Gepubliceerd op: 13-06-2024

Hoe weet je wat we straks verstaan onder goede zorg en ondersteuning? Vaak helpt het om met een andere blik naar je vraagstuk te kijken. Het ToekomstKompas helpt je daarbij. Misschien wel de meest belangrijke stap in het werken met het ToekomstKompas is reframen.

Als je nieuwe oplossingen toepast in een oud denkkader, dan krijg je een duur, oud systeem. Het is de kunst om een nieuw denkkader te zien. Door rekening te houden met alle relevante trends en ontwikkelingen zorg je ervoor dat het nieuwe kader toekomstbestendig is. Verder is het van belang om over huidige aannames heen te kunnen stappen. Dat noemen we reframen.

Over het ToekomstKompas

De aanpak ToekomstKompas hebben we als Waardigheid en trots voor de toekomst ontwikkeld vanuit het ‘strategisch toekomstdenken’. Deze aanpak helpt je om gestructureerd aan de transitie voor de toekomst te werken. De aanpak is modulair, dat betekent dat je de verschillende stappen en werkvormen ook los van elkaar kunt gebruiken.

Dit is de stap Reframen aannames. Ga naar de andere stappen:

Loskomen van oude patronen

Reframen is erg lastig, omdat onze hersenen getraind zijn in oude patronen te denken. Loskomen van het hier en nu is daarom essentieel. Daar zijn verschillende manieren voor en werkvormen om het reframen te begeleiden: