Naar hoofdinhoud Naar footer

Werken aan kwaliteitKwaliteitskompas

Toekomstbestendige zorg. Daarop zijn de uitgangspunten en bouwstenen in het nieuwe kwaliteitskompas gericht. Dit nieuwe kompas heeft de naam ‘Generiek kompas, samen werken aan kwaliteit van bestaan thuis, in de wijk en in het verpleeghuis’. Het geeft richting aan kwaliteit van bestaan en de rol van zorg en ondersteuning daarin.

Een brede groep van mensen en organisaties heeft in 2023 een voorlopige versie van het nieuwe Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ ingediend bij het Zorginstituut Nederland. In het voorjaar 2024 wordt de verdere uitwerking en een implementatieplan verwacht.

Anders kijken naar ouderen

Bij het samenstellen van het kwaliteitskompas zijn kwaliteit van bestaan en het leven dat iemand wil leiden, de uitgangspunten. De organisatie van de zorg en ondersteuning zou niet bepalend moeten zijn. Het nieuwe kwaliteitskompas vervangt het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Het verschil in insteek is dat het meer de nadruk legt op het voorkomen van een grotere zorgvraag, door te kijken naar wat ouderen zelf en samen met hun netwerk kunnen en welke professionele zorg en ondersteuning daarvoor nodig is.

Verschillende fases en locaties

Het generieke kwaliteitskompas sluit aan bij verschillende fases waarin ouderen hulp, zorg, ondersteuning of behandeling nodig hebben. Van het moment dat er zorg of ondersteuning thuis nodig is tot en met een complexe zorg- en behandelvraag thuis of in het verpleeghuis.

In dit onderwerp ‘Kwaliteitskompas’ vind je voorbeelden van hoe zorgorganisaties werken met de bouwstenen en uitgangspunten van het kwaliteitskompas. Van kleine zorgorganisaties tot grote, van thuis tot het verpleeghuis. Zo werken we gezamenlijk aan toekomstbestendige zorg.

Het kwaliteitskompas is gepubliceerd. Je leest er meer over in het artikel Nieuw kwaliteitskompas ter vervanging kwaliteitskaders ingediend. Op deze pagina kun je het kwaliteitskompas ook downloaden.

Agenda van Kwaliteitskompas

Er zijn geen agenda-items gevonden

Nieuws over Kwaliteitskompas

Er is geen nieuws.