Nationale Zorgreserve: werken vanuit de bedoeling

Geplaatst op: 8 juni 2021
Laatst gewijzigd op: 20 januari 2022

In maart 2020 meldden zich in één weekend 5700 voormalig zorgprofessionals aan om in te springen in de zorg tijdens de eerste fase van de coronacrisis. Dat was het begin van ‘Extra handen voor de Zorg’. Met de geleerde lessen uit 2020 wordt in 2021 actief gewerkt aan het duurzaam opzetten van Nationale Zorgreserve. Een programma dat wordt ontwikkeld voor elkaar en met elkaar: in samenspraak met zorgreservisten, zorgprofessionals en zorgorganisaties. Inmiddels is er een community opgebouwd van zorgreservisten die kunnen inspringen in tijden van crisis.

Goed te combineren

Als zorgreservist sta je paraat om tijdelijk in te springen in de zorg, naast je vaste baan of andere activiteiten. Daar is dus een goede balans voor nodig tussen je reguliere werk en je inzet als zorgreservist. Rick heeft acht jaar lang gewerkt als verpleegkundige. Momenteel werkt hij bij het Rode Kruis, waar hij verantwoordelijk is voor 25 noodhulpteams. Door de coronacrisis had hij het al druk. Toch wilde Rick meer doen: ‘Ik heb nog regelmatig contact met oud-collega’s en kreeg vaak te horen dat ze de drukte bijna niet aankonden. Het voelde raar om ze niet te helpen. Dus heb ik mijn oud-werkgever gebeld en aangegeven dat ik graag wil helpen. Binnen een week stond ik aan het bed.’

Tegenwoordig draait Rick zo’n vier tot zes diensten in de maand mee, naast zijn fulltimebaan bij het Rode Kruis. Rick: ‘Eigenlijk heb ik anderhalve baan ineen. En hoewel dat best druk kan zijn, is het goed te combineren. Ik ga over mijn eigen agenda en heb goede afspraken gemaakt met mijn leidinggevende, van wie ik de vrijheid krijg om mijn eigen tijd in te delen.’

Hoe word je zorgreservist?

Je bent zorgreservist als je een niet-praktiserend zorgprofessional bent óf een 0-uren contract hebt bij een zorgorganisatie en bereid bent in te springen in crisissituaties. Dat kan als je bijvoorbeeld nu in een andere sector werkt of gepensioneerd bent. Als jouw zorghart altijd is blijven kloppen en je oproepbaar bent wanneer er nood is bij jou in de regio. Het is wel van belang dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt. Je kent je eigen grenzen en handelt daarnaar. Om Nationale Zorgreserve zorgvuldig en duurzaam te organiseren, gaat op dit moment de voorkeur uit naar mensen met het volgende profiel:

  • Je hebt ooit een diploma voor verpleegkundige, verpleegkundig specialist, BMH of verzorgende IG gehaald en;
  • Je hebt ervaring opgedaan in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de wijk, GGZ of gehandicaptenzorg.

Nationale Zorgreserve is een programma van Stichting Extra ZorgSamen, dat gefinancierd wordt vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Team Extra ZorgSamen bestaat uit betrokken en bevlogen professionals die de urgentie zien van een duurzame Nationale Zorgreserve. Het team is gedreven om altijd te werken vanuit de bedoeling. Juist ten tijde van een crisis, zoals ook de coronacrisis, is de noodzaak van een stevig en betrouwbaar bestand van zorgreservisten levensgroot. Dit duurzaam opbouwen is hun grootste opdracht.

Belangrijke inhoudelijke vraagstukken worden voorgelegd aan de kernadviesgroep, waarin een groep mensen met kennis en expertise uit de zorg zijn samengebracht. Daarnaast leert de organisatie van ervaringen van bijvoorbeeld Defensie en het Rode Kruis, waarmee ook wordt samengewerkt. Ook zoekt Nationale Zorgreserve contact met grote werkgeversorganisaties waar de zorgreservisten op dit moment veelal werken, zoals bijvoorbeeld hogescholen, verzekeraars of gemeenten.

Bron: nationalezorgreserve.nl

Meer weten