Nationale Zorgreserve: werken vanuit de bedoeling

Geplaatst op: 29 maart 2022
Laatst gewijzigd op: 22 juli 2022
De Nationale Zorgreserve is een community van zorgreservisten die in kunnen springen op hulpvragen van zorgorganisaties in tijden van crisis. Op het online platform vinden vraag en aanbod elkaar. Wie er een kijkje neemt leest mooie ervaringen.
De Nationale Zorgreserve is een programma dat wordt ontwikkeld voor elkaar en met elkaar: in samenspraak met zorgreservisten, zorgprofessionals en zorgorganisaties.
Een hulpvraag, en dan?
Het team van de Nationale Zorgreserve spreekt dagelijks met zorgorganisaties in nood. ‘Het zijn vaak de hrm-managers die in de pen of de telefoon klimmen. De zorgorganisaties die zich melden, ontvangen een e-mail met een aantal vragen. De antwoorden daarop vormen de basis van de hulpvraag.’ Jacqueline Santbergen is communitymanager van de Nationale Zorgreserve en houdt zich dagelijks bezig met hulpvragen en haar regio’s. ‘We werken met activiteitenpakketten in plaats van functies’, vertelt ze. ‘Hiermee zijn de verwachtingen voor de zorgreservisten én voor de zorgprofessional met wie hij gaat werken helder. Bovendien zorgt het werken met activiteitenpakketten voor een spoedige inzet, en die snelheid is vaak heel erg nodig.’
De Nationale Zorgreserve vormt regionale community’s van (oud-)zorgprofessionals. Deze reservisten staan in tijden van crisis klaar om aan de slag te gaan in een zorgorganisatie met een hulpvraag.
Bij het inzetten van zorgreservisten is dit belangrijk:
1. Het doel is tot een oplossing te komen voor tijdelijke capaciteitsproblemen in crisissituaties.
2. Het gaat om samenwerking in een regionaal netwerk van zorgreservisten en zorgorganisaties.
3. Zorgreservisten bepalen zelf wanneer en waar ze werken en worden daarvoor betaald.
Om zorgreservisten duurzaam in te zetten, leert de Nationale Zorgreserve in de praktijk hoe het voor zorgreservisten, zorgorganisaties, zorgprofessionals en werkgevers van zorgprofessionals is om te werken met een nationale zorgreserve.
De Nationale Zorgreserve is een programma van Stichting Extra ZorgSamen, dat gefinancierd wordt vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Zo word je zorgreservist
Word zorgreservist in 4 stappen:
- Ben jij een zorgreservist?
Kijk of je in het profiel van zorgreservist valt. - Meld je aan.
Vul je basisgegevens in. - De Nationale Zorgreserve nodigt je uit.
Sluit jouw achtergrond aan? Dan ben jij een zorgreservist en krijg je toegang tot het platform. - Aan de slag!
Op het platform:- kun je reageren op hulpvragen bij jou in de regio
- leer je andere zorgreservisten kennen
- kun je ervaringen delen
Goed te combineren
Als zorgreservist sta je paraat om tijdelijk in te springen in de zorg, naast je vaste baan of andere activiteiten. Daar is dus een goede balans voor nodig tussen je reguliere werk en je inzet als zorgreservist.
Je bent zorgreservist als je een niet-praktiserend zorgprofessional bent óf een 0-uren contract hebt bij een zorgorganisatie en bereid bent in te springen in crisissituaties. Dat kan als je bijvoorbeeld nu in een andere sector werkt of gepensioneerd bent. En als jouw zorghart altijd is blijven kloppen. Je bent oproepbaar wanneer er nood is bij jou in de regio. Het is wel van belang dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt. Je kent je eigen grenzen en handelt daarnaar.
Om de Nationale Zorgreserve zorgvuldig en duurzaam te organiseren, zoekt de organisatie mensen die:
- ooit een diploma voor verpleegkundige, verpleegkundig specialist, BMH of verzorgende IG hebben gehaald en;
- ervaring hebben opgedaan in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de wijk, GGZ of gehandicaptenzorg.
Zorgexpertise
Belangrijke inhoudelijke vraagstukken legt de Nationale Zorgreserve voor aan de kernadviesgroep. Deze bestaat uit mensen met kennis en expertise uit de zorg. Daarnaast leert de organisatie van ervaringen van bijvoorbeeld Defensie en het Rode Kruis, waarmee zij ook samenwerken. Daarnaast zoekt Nationale Zorgreserve contact met grote werkgeversorganisaties waar de zorgreservisten veelal werken, zoals bijvoorbeeld hogescholen, verzekeraars of gemeenten.
Bron: nationalezorgreserve.nl
Meer weten
- Alle informatie over Nationale Zorgreserve is te vinden op de website. Je kunt je op de site ook direct aanmelden als zorgreservist
- Lees andere artikelen uit ons dossier Arbeidsmarkt