Naar hoofdinhoud Naar footer

Week van de Werkstress

Gepubliceerd op: 13-11-2023

Van 13 t/m 17 november 2023 was het de Week van de Werkstress. Het thema was deze keer ‘(Ver)binding’. We selecteerden vier tools en inspiratieverhalen rondom het voorkomen van werkstress en het ondersteunen van medewerkers en teams bij het omgaan met werkdruk en mentale belasting.

1. Aan de slag met Teamreflectie

Door het inzetten van teamreflectie kunnen we medewerkers in een zo vroeg mogelijk stadium ondersteunen om gezond te blijven. Dit voorkomt tevens uitval op de langere termijn. De kern is dat teams onder deskundige begeleiding bewust ruimte creëren om met elkaar de ervaringen te delen. Een belangrijke pijler is de buddy-aanpak: medewerkers vormen duo’s of drietallen die elkaar helpen om met de stress om te gaan door terugkerende gesprekken en extra aandacht voor elkaar.

2. Gezond roosteren en plannen

Hoe krijg je tevreden medewerkers en cliënten en een gezonde bedrijfsvoering? Zeven zorgorganisaties in Noord- en Midden-Limburg sloegen de handen ineen om hun medewerkers beter te leren roosteren en plannen, inzicht in data te krijgen en de juiste tools te ontwikkelen. Het resultaat? ‘Plannen in plaats van puzzelen. Medewerkers zijn blij met de min of meer vaste basisroosters die zijn ontstaan.’

3. Fluitend naar je werk dankzij oprechte aandacht

Een medewerker die gezien en gehoord wordt en ruimte krijgt om iets te betekenen voor de bewoners, gaat fluitend naar het werk en houdt het langer vol. ‘Heb aandacht voor aandacht’, adviseren Vilans-adviseurs Diana Kole en Jeroen Schumacher daarom. Maar hoe zorg je dat er in jouw organisatie ook in de dagelijkse praktijk genoeg ‘aandachtsmomenten’ zijn? Lees de tips!

4. Waarderend werkgeverschap in de verpleeghuiszorg

Gebrek aan waardering en ruimte voor vakmanschap blijken een belangrijke factor voor de uitstroom van medewerkers. Wat is er nodig voor waarderend werkgeverschap? Hoe kun je medewerkers behouden met het vormgeven van een goede en waarderende werkomgeving?

Meer weten

  • Meer weten over de Week van de Werkstress, activiteiten en tools? Kijk op wvdws.nl.

Deel deze pagina via: