Vilans maakt Europese vergelijking coronamaatregelen

Geplaatst op: 18 september 2020
Laatst gewijzigd op: 18 september 2020

De regering is op verschillende manieren bezig om geleerde lessen over de aanpak van de coronacrisis in kaart te brengen. In dat kader heeft Vilans een vergelijking opgesteld van de coronamaatregelen van een aantal Europese landen en de gevolgen voor de langdurige zorg.  Hoe gingen deze landen bijvoorbeeld om met bezoekregelingen, testbeleid, persoonlijke beschermingsmiddelen, compenserende maatregelen voor organisaties en met monitoring van geïnfecteerde en overleden cliënten?

Tijdlijn Europese coronamaatregelen

Een (chronologische) overzicht aan maatregelen toont hoe België (in het bijzonder Vlaanderen), Denemarken, Duitsland (in het bijzonder Noordrijn-Westfalen), Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk (in het bijzonder Engeland), Zweden en Nederland sinds maart 2020 geopereerd hebben.

Kamerbrief geleerde lessen Corona

Hugo de Jonge heeft de Europese vergelijking in een brief aan de Tweede Kamer aangeboden. In deze brief schrijft hij: ‘Vilans concludeert dat overheden in Noordwest-Europa in het begin van de uitbraak redelijk vergelijkbaar beleid voerden. In ongeveer dezelfde periode werd er in de meeste landen bijvoorbeeld besloten tot bezoekrestricties in de verpleeghuiszorg. Naarmate de crisis voortduurde en meer kennis beschikbaar kwam, ziet Vilans ook meer internationale divergentie in het beleid ontstaan. Dat komt overeen met het huidige Nederlandse beleid ten aanzien van de langdurige zorg, waarbij ruimte voor en kennis over maatwerk en proportioneel beleid is ontstaan in deze fase van de crisis.’

Meer weten