De Beleefbieb: belevingsgerichte materialen voor mensen met dementie

Geplaatst op: 20 oktober 2021
Laatst gewijzigd op: 20 oktober 2021

In Zorg-en Wooncentrum De Haven bevindt zich een Beleefbieb. Een centrale bibliotheek waar allerlei belevingsgerichte materialen en activiteiten te leen zijn voor bewoners met dementie. Het concept van de Beleefbieb is nu kosteloos beschikbaar voor andere zorginstellingen. Hiermee wil De Haven een bijdrage leveren aan belevingsgerichte zorg.

Aansluiten bij de belevingswereld door themaboxen

Eén van de manieren om het welbevinden van mensen met dementie te vergroten is aansluiten bij de belevingswereld, behoeften en wensen van de betreffende persoon. De Beleefbieb draagt hieraan bij door zintuigmaterialen en activiteiten via verschillende themaboxen beschikbaar te stellen. De boxen sluiten aan bij elke belevingsfase van de persoon met dementie. Voorbeelden van deze thema’s zijn: zomer, winter, kraamtijd, schoonmaken, koken en school. Dankzij de materialen in deze themaboxen worden zintuigen geprikkeld, de communicatie gestimuleerd of mooie herinneringen opgehaald.

Laagdrempelig uitproberen

Specialist ouderengeneeskunde Sanne Rothengatter, één van de initiatiefnemers, ziet sinds de start veel positieve resultaten bij de bewoners van De Haven. ‘Dankzij de Beleefbieb kunnen we laagdrempelig dingen uitproberen en dat is precies wat er zo goed werkt.  Daarbij kijken we heel gericht naar iemands individuele behoefte, aan de hand van onder andere iemands levensgeschiedenis, de persoonlijkheid en het ziektebeeld. Zo is een babypop voor de ene bewoner perfect en sluit een klusbord bij de andere bewoner goed aan. Dit draagt bij aan een betere kwaliteit van leven en stemming en het minder voorschrijven van medicatie. Het mooie is dat we dit ook tijdens de dagelijkse zorgverlening kunnen gebruiken.’

Beleefbieb voor iedereen

Om andere zorginstellingen ook de kans te geven een Beleefbieb te creëren, wil De Haven het handboek van de Beleefbieb kosteloos aanbieden. ‘We merkten dat andere zorginstellingen interesse hadden in het concept. Inmiddels zijn er al vertegenwoordigers van andere zorginstellingen bij ons op bezoek geweest om de Beleefbieb in het echt te zien. We vinden het mooi als er nog meer zorginstellingen gebruik willen maken van ons initiatief’, laat Sanne Rothengatter weten.

Belangstellende zorginstellingen kunnen het handboek opvragen via www.dehaven.nu/beleefbieb.

Bron: dehaven.nl

Meer weten