Tools en methodes in kaart brengen sociaal netwerk

Deze tools inspireren als je op zoek bent naar middelen om het sociaal netwerk van een bewoner in kaart te brengen. Daarnaast helpen ze om sociale netwerken te versterken.

Inspiratiebox methodisch werken

Dit voorbeeld is onderdeel van de inspiratiebox methodisch werken. In deze inspiratiebox vind je voorbeelden en instrumenten die helpen cyclisch en systematisch te werken volgens de Plan, Do, Check en Act-cyclus (PDCA). We laten zien hoe andere zorgaanbieders van verpleeghuiszorg methodisch werken op verschillende niveaus en in verschillende processen doorgevoerd hebben. Alle voorbeelden zijn beschreven volgens het onderstaande format.

Let op! De voorbeelden uit de inspiratiebox methodisch werken dienen wel op maat gemaakt te worden voor de eigen werksetting. Neem deze dan ook niet zomaar over. Maak altijd een kritische overweging en zoek gericht naar: welk probleem speelt bij ons, waar wil ik antwoord op hebben?

Tools en methodes om sociaal netwerk in kaart te brengen

Waarom?

Deze tools en methodes inspireren als je op zoek bent naar methodes om het informele netwerk in kaart te brengen en om sociale netwerken te versterken.

Aan de slag met sociaal netwerk in kaart brengen

Wat?

Je vindt hier tools om het sociale netwerk van een bewoner in kaart te brengen, inclusief uitleg en materiaal, waaronder: Wie is Wie, Ecogram, Genogram en de Mantelzorgscan. Daarnaast vind je overzichten over hoe je het sociaal netwerk versterkt.

Welk niveau?

Dit proces gaat over het cliëntniveau en dan vooral over het opstarten van het zorgproces.

Resultaat van tools en methodes

Wat levert het op?

Je leert over wat je kunt inzetten om het sociale netwerk van een bewoner in kaart te zetten. Daarnaast krijg je inzicht in hoeverre het sociaal netwerk sterk is en waar ingespeeld dient te worden.

Door wie te gebruiken?

  • zorgbemiddelaar of instroommedewerker
  • zorgmedewerker (evv of contactverzorgenden)
  • leidinggevenden
  • kwaliteitsmedewerker
  • Scholingsmedewerker

Maak gebruik van de tool

Hoe te gebruiken?

  • Bij het opstarten van de zorg maar ook gedurende het verblijf.

Download

 

Meer weten

Geplaatst op: 29 januari 2021
Laatst gewijzigd op: 9 februari 2021