Naar hoofdinhoud Naar footer

Het reframen van aannames vanuit de toekomst

Gepubliceerd op: 05-01-2024

De vraag naar zorg stijgt, terwijl het tekort aan verpleeghuiscapaciteit toeneemt en de arbeidsmarkt krapper wordt. Deze groeiende kloof wordt de zorgkloof genoemd. Om de zorgkloof te overbruggen, zijn andere manieren van denken en kijken nodig.

Want nieuwe oplossingen toepassen in een oud denkkader levert een oud systeem op dat veel gekost heeft. Maar hoe doe je dat op een betere manier? Door te ‘reframen’ en zo je gedachten op te rekken.

Het reframen van aannames is een leuke, op zichzelf staande oefening. In het ToekomstKompas staat een werkblad ‘reframen’, dat je direct kunt gebruiken. Download dit werkblad onderaan deze pagina.

Aannames reframen in 5 stappen

  1. Bepaal een thema.
  2. Laat deelnemers hun belangrijkste aannames over dit thema opschrijven.
  3. Maak groepjes van 2 à 4 personen. Wat is de eerste aanname die je wilt reframen? Schrijf deze op in het canvas.
  4. Bedenk samen de 4 meest relevante argumenten waarom deze aanname waar is.
  5. Buig deze argumenten samen ‘slim’ om. Slim wil zeggen dat het geen tegenovergestelde manier hoeft te zijn, maar een andere manier.

Als je bijvoorbeeld weet dat er een dubbele vergrijzing komt, dan kun je dat lastig ontkennen. Slim aannames reframen kan dan bijvoorbeeld zijn dat er een grotere groep 65-plussers met potentieel beschikbaar komt, denk aan vrijwilligerswerk.

Bepaal wat de omgebogen argumenten samen zeggen. En formuleer daarmee je omgebogen aanname.

Voorbeeld reframen van aannames

Toekomstbestendig

Als je kijkt vanuit het strategisch toekomstdenken, wil je het reframen van aannames zo toekomstbestendig mogelijk maken. Je wilt met de blik van de toekomst naar het heden kijken. Anders loop je het risico meer van hetzelfde te bedenken.

Wil je er meer uithalen dan alleen gedachtes oprekken? Begin dan pas met ombuigen als je eerst de toekomst verkend hebt. Bijvoorbeeld door belemmeringen, trends en ontwikkelingen gestructureerd in kaart te brengen, bijvoorbeeld met de ToekomstDriehoek. Of door je te laten inspireren door bestaande scenario’s. Bijvoorbeeld die van OuderWorden2040. Zo onderbouw je het nieuwe denkkader een stuk beter en maak je het realistischer.

Andere mogelijkheden voor ombuigen van aannames

Het canvas 'aannames reframen' is een vrij snelle, maar ‘platte’ werkvorm. Er zijn veel verschillende manieren om te reframen. Wil je echt los komen van het hier en nu, en vanuit de toekomst willen komen tot nieuwe manieren van denken? Dan raden we Futures Literacy Labs aan. Belangrijkste is dat je jezelf als het ware in de mogelijke toekomstscenario’s plaatst en naar het hier en nu kijkt.

ToekomstKompas

Deze werkvorm is onderdeel van het ToekomstKompas. De werkvormen van het ToekomstKompas laten je door een lens van de toekomst naar het heden kijken in plaats van alleen te kijken vanuit het hier en nu. Zo kom je tot nieuwe manieren van kijken en nieuwe oplossingen.

Dit zijn de werkvormen:

Meer lezen

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Methode