Kennisdossier Werken met plezier

Er is veel te doen over de krapte op de arbeidsmarkt en de werkdruk in de verpleeghuiszorg. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de medewerkers in de verpleeghuiszorg werkplezier ervaren. Zij doen hun werk met bevlogenheid en passie, en voelen zich betrokken bij de bewoners. Desondanks vertrekt zo’n 25% van de medewerkers binnen 2 jaar bij hun werkgever. Hoe kun je bijdragen aan meer werkplezier en medewerkers behouden voor je organisatie? In dit kennisdossier vind je voorbeelden, tips, tools en inspiratie om het werken met plezier te bevorderen.

Word samen wijzer in je werk!

Waardigheid en trots beveelt de volgende 3 artikelen aan:

 1. De tool Waarderend werkgeverschap in de verpleeghuiszorg
 2. Het artikel Fluitend naar je werk? Geef collega’s en bewoners oprechte aandacht!
 3. De 4-delige podcastserie: Werken met plezier

Ook benieuwd naar onze aanbevelingen bij andere thema’s? Bekijk de kennisdossiers van Word samen wijzer in je werk!

Publicaties

 • In de SER-publicatie (mei 2021) Aan de slag voor de zorg (pdf) heeft de SER een actieagenda van vijf punten opgesteld. Met op elk punt aanbevelingen op drie niveaus: overheid en zorgverzekeraars, sector en branches, en zorgmedewerkers en hun zorgorganisaties. Om mensen die in de zorg (willen) werken te motiveren en vast te houden, zijn de volgende aspecten belangrijk:
  • zicht op een mooie loopbaan,
  • ruimte voor opleiding en ontwikkeling,
  • zeggenschap over het eigen werk en de werk-privébalans,
  • een goed salaris.
 • In de IGJ-publicatie Stroomversnelling voor krappe arbeidsmarkt in de verpleeghuiszorg (december 2020) verkende de Inspectie dilemma’s, gevolgen voor de kwaliteit van zorg, regionale overeenkomsten en verschillen als het gaat om de arbeidsmarkt in de verpleeghuissector. Ook keek zij naar de invloed van (de maatregelen rondom) het coronavirus (COVID-19) op de arbeidsmarkt. Bekijk de factsheet (pdf) en de uitgebreide rapportage (pdf) van de publicatie Stroomversnelling voor krappe arbeidsmarkt in de verpleeghuiszorg.
 • Lees het artikel en download de publicatie over het Landelijk uitstroomonderzoek Zorg en welzijn: vooral ervaren werknemers stromen uit (Regioplus, december 2020)
 • Lees het artikel met geleerde lessen en tips om direct toe te passen en download de publicatie over het behoud en betrokkenheid van zorgprofessionals (Commissie Werken in de zorg, november 2020)

Podcast-serie Werken met plezier

De elementen voor werkgeluk en werkplezier komen ook terug in de podcast-serie over werken met plezier.

Praktijkvoorbeelden en tools

Kijk het Waardigheid en trots-congres terug

Het thema werkplezier was onderdeel van het congres op 4 juli 2022. Bekijk de keynote van Tommie Niessen hierover terug:

Kijk ook andere sessies, de talkshow en de plannen van minister Conny Helder terug.

Congres Werken met plezier

Werken met plezier, dat was het thema van het Waardigheid en trots-congres op maandag 22 november, met als aftrap Aukje Nauta die inging op vragen: Hoe werk je met plezier? Hoe zorg je dat bewoners dat plezier ook ervaren? En hoe overwin je schaamte in je werk? In een tafelgesprek gingen ook medewerkers van ZorgAccent hier verder op in. Foppe de Haan nam de kijkers mee in zijn verhaal over de overeenkomsten tussen het coachen van voetbalteams en teams in de zorg. In de middag vonden er twee online inspiratiesessies plaats over teamreflectie en leercoaches.

Uitdagingen 

Werken met plezier kent uitdagingen op organisatieniveau, leiderschap, medewerker- en teamniveau. Denk aan goed werkgeverschap, ruimte voor professionals, passende ondersteuning, leren, ontwikkelen, vitaliteit, werkplezier en een toekomstgerichte personeelsplanning. Het kennisdossier Werken met plezier bestaat uit meerdere kennisdossiers waar we specifiek ingaan op de volgende thema’s (klik op de afbeelding om naar het kennisdossier te gaan): 

Meer weten

 • Meer weten over het kennisdossier Werken met plezier? Neem dan contact op met Diana Kole via d.kole@vilans.nl.

Geplaatst op: 29 juli 2021
Laatst gewijzigd op: 30 januari 2023