Administratieve lasten

Mensen die in de zorg werken, willen in de eerste plaats zorg verlenen, geen formulieren invullen. Minder tijd voor administratie betekent meer tijd voor de cliënt. Administratieve lastenverlichting draagt bij aan kostenbesparing, hogere cliënt- en medewerkerstevredenheid, afbouw van overhead en meer ruimte voor de professional. En het maakt de organisatie flexibel, waardoor zij makkelijker kan inspelen op veranderingen in doelgroep, zorgvraag, financiering of samenwerkingsverbanden.

Afbeelding bij 'KIK-V bij Omring: aanleveren kwaliteitsgegevens zal beter en sneller gaan'

KIK-V bij Omring: aanleveren kwaliteitsgegevens zal beter en sneller gaan

Praktijk - 18 mei 2021 - Karin Kortekaas, adviseur Kwaliteit & Veiligheid bij Omring, deelt haar ervaringen met de implementatie van KIK-V.
onderwerpen: Kwaliteitsverslag, Meten en monitoren

Afbeelding bij 'Spraakgestuurd ECD ‘heeft de toekomst’'

Spraakgestuurd ECD ‘heeft de toekomst’

Praktijk - 22 februari 2021 - ‘Het spraakgestuurd ECD (Elektronisch Cliënt Dossier) heeft de toekomst’, zegt Trudie Severens, lid van de Raad van Bestuur van Sevagram. Lees het interview!
onderwerp: Technologie

Afbeelding bij 'Livio: vernieuwd ECD nodigt uit tot beter rapporteren'

Livio: vernieuwd ECD nodigt uit tot beter rapporteren

Praktijk - 14 juli 2020 - Bij Livio richten ze opnieuw het ECD in: ‘Ons elektronisch cliëntendossier was te moeilijk ingericht. Sinds de aanpassingen ga je nu vanzelf naar het juiste veld in het zorgleefplan. Zonder iets te vergeten.’
onderwerp: Technologie

Afbeelding bij 'Tweede editie Zicht op Vernieuwing'

Tweede editie Zicht op Vernieuwing

Praktijk - 29 mei 2019 - Lees de inzichten, voorbeelden en overdenkingen van deelnemers aan de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in de tweede editie van Zicht op Vernieuwing.

Afbeelding bij 'Wat is jouw volgende stap? ‘Maak van verpleeghuiszorg echte pareltjes’'

Wat is jouw volgende stap? ‘Maak van verpleeghuiszorg echte pareltjes’

Verslagen - 24 mei 2019 - Niemand kwam eronderuit. De deelnemers van de landelijke inspiratiebijeenkomst van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg van 13 mei in Spant werden gestimuleerd na te denken over het zetten van een volgende stap.
onderwerp: Cultuurverandering

Afbeelding bij 'Zicht op vernieuwing: binnenkijken bij Carintreggeland'

Zicht op vernieuwing: binnenkijken bij Carintreggeland

Praktijk - 10 mei 2019 - 'Vroeger was het al snel: dat mag niet van de inspectie. Nu vragen we het gewoon.' Lees het artikel met de radicale vernieuwers van Carintreggeland aan het woord.

Afbeelding bij '‘Medewerkers niet onnodig belasten met regels en protocollen’'

‘Medewerkers niet onnodig belasten met regels en protocollen’

Praktijk - 16 april 2019 - Onnodige of omslachtige bureaucratie waar medewerkers of klanten tegenaan lopen? De Riethorst Stromenland ontwikkelde een zogeheten Kafkaknop om dit te melden. 'Het doet een beroep op ons om kritisch te kijken naar waar we mee bezig zijn.'

Afbeelding bij 'Administratieve lasten: waar kan het minder? Kijkje bij Humanitas'

Administratieve lasten: waar kan het minder? Kijkje bij Humanitas

Praktijk - 12 april 2019 - Ook Humanitas is op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat de zorgprofessionals zoveel mogelijk tijd en ruimte hebben voor de mensen waarvoor zij zorgen. Dat doen zij onder andere met schrapsessies.

Afbeelding bij 'Wies Korver van BrabantZorg: ‘Regels moeten bijdragen aan tevredenheid bewoners’'

Wies Korver van BrabantZorg: ‘Regels moeten bijdragen aan tevredenheid bewoners’

Praktijk - 22 november 2018 - Radicale vernieuwer BrabantZorg doet aan administratieve lastenvermindering. “Over onderwerpen zoals val- en medicatie incidenten en de dubbele controle bij het toedienen van insuline zijn we het gesprek aangegaan”, vertelt Wies Korver, manager klantproces.

Afbeelding bij 'Joep Koch van Zorggroep Almere: ”Vanuit de bedoeling zorg geven komt bewoners ten goede”'

Joep Koch van Zorggroep Almere: ”Vanuit de bedoeling zorg geven komt bewoners ten goede”

Praktijk - 8 november 2018 - “Het lastige is dat we medewerkers hebben afgeleerd om uit te gaan van de bedoeling in plaats van de regels”, zegt Joep Koch van Zorggroep Almere. Door honderd regels te laten vertalen naar twintig hoofdpunten kijken medewerkers via een interne audit of ermee te werken valt.
onderwerp: Cultuurverandering

Ik wil werken aan:

Administratieve lasten (6)
Afbeelding bij 'De OntregelBlik – minder regeldruk voor betere zorg en werkplezier'

De OntregelBlik – minder regeldruk voor betere zorg en werkplezier

Praktijk - 21 maart 2022 - Zorgmedewerkers ervaren vaak regeldruk. De OntregelBlik helpt je te ontregelen. Zodat zorg beter wordt en jij meer plezier hebt in je werk. Ga samen aan de slag met de OntregelBlik in jouw organisatie!

Afbeelding bij 'Overzicht verplichte registraties in de langdurige zorg'

Overzicht verplichte registraties in de langdurige zorg

Tools - 1 juli 2021 - Om onnodig registreren te voorkomen is er een handig overzicht van verplichte registraties voor de intramurale ouderenzorg.

Afbeelding bij 'Workshop Rapporteren met de Rapportagequiz'

Workshop Rapporteren met de Rapportagequiz

Tools - 22 januari 2021 - Met de workshop Rapporteren met de Rapportagequiz heb je een tool in handen om rapporteren op een luchtige manier bespreekbaar te maken.
onderwerp: Veiligheid

Afbeelding bij '(Zelf-)check en borging kwaliteit dossiervoering'

(Zelf-)check en borging kwaliteit dossiervoering

Tools - 22 januari 2021 - Gebruik diverse checklists voor (zelf)evaluatie en borging van de kwaliteit van de dossiervoering.

Afbeelding bij 'Risicosignalering en Early warning score'

Risicosignalering en Early warning score

Tools - 22 januari 2021 - Gebruik voor risicosignalering het overzicht met belangrijke signalen per risicogebied en early warning scores voor het beoordelen van de gezondheidssituatie van de bewoner.
onderwerpen: Incidenten, Veiligheid

Afbeelding bij 'Overzicht van tools: werken aan minder regeldruk'

Overzicht van tools: werken aan minder regeldruk

Praktijk - 16 november 2020 - Werken aan minder regeldruk kan op verschillende manieren. De ‘Keuzehulp minder regeldruk’ helpt je om uit te zoeken welke tools geschikt zijn!