Informele zorg: van visie naar uitvoering
Gelijkwaardig samenwerken met informele zorg vraagt om een duurzame aanpak in de structuur en cultuur van zorgorganisaties. En om aandacht voor contact met familie in alle belangrijke fasen van het leven van ouderen.
Een duurzame aanpak begint met het ophalen van de behoeftes en perspectieven van zowel formele als informele zorgverleners. Als je die in kaart hebt, kun je een vertaling maken naar een visie op informele zorg in jullie organisatie. En vanuit die visie maak je weer de vertaalslag naar de praktijk.
Via beleid naar dagelijkse praktijk
Dit proces heeft als pijlers:
Strategisch niveau
- Belichten: bewustwording van een zorgzame samenleving
- Richten: visie en beleid
Tactisch niveau
- Inrichten: borgen in werkprocessen
Operationeel niveau
- Verrichten: doen op de werkvloer
Van belang is ook in dit rijtje:
- Berichten: communicatie, wie moet wanneer wat waarom weten?
- Onderrichten: veranderen is leren
Samen vitaal ouder worden
In het WOZO-programma van VWS is een van de actielijnen ‘Samen vitaal ouder worden’. Een doel van deze actielijn is dat ouderen kunnen terugvallen op een voldoende groot netwerk omdat het gelukt is hier – met ondersteuning – op tijd in te investeren. Dit leidt bijvoorbeeld tot meer veerkracht, meer levensgeluk en minder eenzaamheid. Ook samenredzaamheid is het streven bij deze actielijn: we kijken naar elkaar om en iedereen pakt hierin een verantwoordelijkheid: van buren en naasten tot de overheid en private partijen.
Meer informatie over hoe je de visie in de praktijk brengt lees je in dit onderwerp ‘Informele zorg: van visie naar uitvoering’.