Arbeidsmarkt

In verpleeghuizen zijn extra medewerkers nodig. Het kabinet stelt hiervoor geld beschikbaar. Hiermee kan de sector werken aan het beter opleiden van medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en herintreders en het behoud van bestaande medewerkers.

Afbeelding bij 'Strategische personeelsplanning Zorgwaard: vastere teamsamenstelling, aantrekkelijke roosters en doorgroeimogelijkheden'

Strategische personeelsplanning Zorgwaard: vastere teamsamenstelling, aantrekkelijke roosters en doorgroeimogelijkheden

Praktijk - 23 januari 2023 - Zorgwaard ging met ondersteuning van Waardigheid en trots op locatie aan de slag met strategische personeelsplanning, om oplossingen te zoeken voor de krapte op de arbeidsmarkt.

Afbeelding bij 'Project ‘Nieuwkomers in de zorg’ helpt nieuwkomers en pakt personeelstekort aan'

Project ‘Nieuwkomers in de zorg’ helpt nieuwkomers en pakt personeelstekort aan

Praktijk - 10 januari 2023 - Nieuwkomers helpen een bestaan op te bouwen en tegelijkertijd de personeelstekorten aanpakken. Dat was het doel. Michel Hodes, bestuurder RijnWaal Zorggroep: ‘Het project overtrof al mijn verwachtingen.’
onderwerpen: Cultuursensitieve zorg, Anders opleiden in de regio, Opleiden

Afbeelding bij 'Land van Horne en VIVA! Zorggroep: méér informele zorg vraagt om méér samenwerken'

Land van Horne en VIVA! Zorggroep: méér informele zorg vraagt om méér samenwerken

Praktijk - 21 november 2022 - Land van Horne en ViVa! Zorggroep werken aan het verbeteren van de samenwerking met informele zorgverleners. Lees over hun aanpak.
onderwerpen: Familieparticipatie, Vrijwilligers, Mantelzorg

Afbeelding bij 'Koplopernetwerk: oplossingen voor personeelstekorten in zorg en welzijn'

Koplopernetwerk: oplossingen voor personeelstekorten in zorg en welzijn

Praktijk - 14 november 2022 - Het Koplopernetwerk is een lerend netwerk met als doel: de personeelstekorten in de zorg aanpakken door innovatieve oplossingen te delen.
onderwerp: Lerende netwerken

Afbeelding bij 'Anders roosteren: plannen in plaats van puzzelen'

Anders roosteren: plannen in plaats van puzzelen

Praktijk - 14 november 2022 - Zeven Noord- en Midden-Limburgse zorgorganisaties gingen samen aan de slag met 'Gezond roosteren en plannen'. Lees over de aanpak en tips.

Afbeelding bij 'Sociale innovatie hoeft niet duurder te zijn'

Sociale innovatie hoeft niet duurder te zijn

Praktijk - 30 augustus 2022 - Zorgorganisatie ZorgSpectrum zocht alternatieven voor de traditionele verpleeghuiszorg en zag sociale innovatie aanslaan. Daarbij zijn talenten en voorkeuren van zorgmedewerkers belangrijker dan diploma of functieniveau.

Afbeelding bij 'Regionale samenwerking in West-Brabant: meer personeel, leuker werk'

Regionale samenwerking in West-Brabant: meer personeel, leuker werk

Praktijk - 19 juli 2022 - Bakkers en taxichauffeurs die kiezen voor de ouderenzorg. En maatregelen om het werk van verzorgenden en verpleegkundigen makkelijker en zinvoller te maken. Dit zijn opbrengsten van regionaal samenwerken in West-Brabant.

Afbeelding bij 'Omdenksessie: Welk arbeidsmarkttekort?'

Omdenksessie: Welk arbeidsmarkttekort?

Praktijk - 11 juli 2022 - Welk arbeidsmarkttekort? Omdenken is de kunst: met een andere blik kijken naar het arbeidsmarktvraagstuk, bijvoorbeeld vanuit de toekomst.

Afbeelding bij 'Verandering in de ouderenzorg – Waardigheid en trots-congres 2022'

Verandering in de ouderenzorg – Waardigheid en trots-congres 2022

Verslagen - 5 juli 2022 - Verandering in de ouderenzorg was hét thema van het Waardigheid en trots-congres op 4 juli 2022. Bekijk de terugblik met opnames van de talkshow over de toekomst van de ouderenzorg, Tommie Niessen en vele anderen!

Afbeelding bij 'Regionale Zorgacademie biedt baangarantie en loopbaan in de regio'

Regionale Zorgacademie biedt baangarantie en loopbaan in de regio

Praktijk - 9 juni 2022 - Opleiding, gegarandeerde baan in de ouderenzorg en een loopbaan in de regio. Dat is de insteek van de Regionale Zorgacademie voor zij-instromers. Geen 8 uur per dag in de schoolbanken maar werkplekleren bij 11 ouderenzorgorganisaties.
onderwerp: Anders opleiden in de regio

Ik wil werken aan:

Arbeidsmarkt (1)
Afbeelding bij 'Aan de slag met teamreflectie'

Aan de slag met teamreflectie

Praktijk - 28 januari 2022 - Corona veroorzaakt heel wat stress en werkdruk bij zorgmedewerkers. Teamreflectie helpt medewerkers om gezond te blijven en voorkomt uitval op langere termijn.
onderwerp: Opleiden

Goed werkgeverschap (4)
Afbeelding bij 'Aan de slag met teamreflectie'

Aan de slag met teamreflectie

Praktijk - 28 januari 2022 - Corona veroorzaakt heel wat stress en werkdruk bij zorgmedewerkers. Teamreflectie helpt medewerkers om gezond te blijven en voorkomt uitval op langere termijn.
onderwerp: Opleiden

Afbeelding bij 'Coronacrisis: Zorgen voor jezelf én voor elkaar'

Coronacrisis: Zorgen voor jezelf én voor elkaar

Tools - 30 maart 2021 - Hoe kunnen zorgprofessionals zorgen voor hun mentale gezondheid en elkaar onderling ondersteunen en versterken? Lees het verslag van de SPOT ON bijeenkomst Zorgen voor jezelf en voor elkaar.

Afbeelding bij 'SPOT ON Zorgen voor elkaar'

SPOT ON Zorgen voor elkaar

Tools - 2 maart 2021 - In de campagne SPOT ON zetten we de laatste week van maart het thema 'Zorgen voor elkaar' centraal. Met online bijeenkomsten, interessante artikelen en mooie filmpjes. Bekijk het programma.

Afbeelding bij 'Waarderend werkgeverschap in de verpleeghuiszorg'

Waarderend werkgeverschap in de verpleeghuiszorg

Actueel - 14 september 2020 - Wat is er nodig voor waarderend werkgeverschap? Hoe kun je medewerkers behouden met het vormgeven van een goede en waarderende werkomgeving?
onderwerp: Cultuurverandering