Wereld Alzheimer Dag 2020

Jong en oud koor Opella

Geplaatst op: 21 september 2020
Laatst gewijzigd op: 21 september 2020

Maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema ‘Jong en oud’. Want ook kinderen krijgen wel eens te maken met dementie. Doordat bijvoorbeeld oma of opa verandert door dementie. Dit jaar wordt de dag anders dan anders, vanwege de coronamaatregelen.

Op Wereld Alzheimer Dag worden in verschillende regio’s in Nederland mooie (online) activiteiten georganiseerd. Een greep uit de activiteiten: concert van Willeke Alberti, vertoning van de film Still Alice, verkenninstocht tussen jong en oud en ervaar de dementiebril. Bekijk alle activiteiten die georganiseerd worden.

Alzheimer Café – LIVE

Zondag 20 september van 14:00 – 15:30 organiseert Alzheimer Nederland een landelijk, online Alzheimer Café – LIVE! Voor mantelzorgers, mensen met dementie en andere geïnteresseerden. Het online Alzheimer Café wordt gepresenteerd door Marit van Bohemen. Deelname is kosteloos.

Het online Alzheimer Café is een inspirerende, leerzame maar vooral ook een gezellige ontmoeting. Prof. Dr. Marjolein de Vugt (Restaurant Misverstand) vertelt over langer meedoen met dementie. Teun Toebes (21 jaar) is verhuisd naar een verpleeghuis en deelt zijn ervaringen. En Dinant en Rob van Alzheimer Nederland testen jouw kennis over dementie in de Grote Dementiequiz. Meld je aan voor het online Alzheimer Café – LIVE.

Thema: jong en oud

De samenleving bestaat uit meerdere generaties. Het is goed om die bij elkaar te brengen. Bij Opella hebben ze bijvoorbeeld het Jong en Oud(er) Koor waarin bewoners van Opella en ouderen uit de buurt samen zingen met kinderen van de basisschool. ‘Je ziet hoe de bewoners ervan genieten om in contact met kinderen te zijn.’

Opella jong en oud koor

Ook zijn er verschillende initiatieven die studenten samenbrengen met ouderen. Bijvoorbeeld de stichting Connect Generations. Dit bureau zoekt woonruimte voor studenten in verpleeghuizen. De tegenprestatie voor het krijgen van een kamer is dat de student 30 uur ‘werkt’ voor de organisatie. De werkzaamheden kunnen van alles omvatten, maar het voornaamste doel is: tijd doorbrengen met de bewoners. ‘De bewoners vinden het heel gezellig dat de jongeren er zijn.’

Draag een Vergeet-mij-nietje op Wereld Alzheimer Dag

Alzheimer Nederland roept iedereen op om op Wereld Alzheimer Dag een Vergeet-mij-nietje te dragen. Deel jouw foto met Vergeet-mij-niet speldje, sleutelhanger of een van de zilveren hangertjes via social media, met daarbij: #samenopWAD. Zo laten we zien samen sterk te staan en mensen met dementie niet te vergeten! Bestel een vergeet-mij-nietje.

Bron: Alzheimer Nederland

Meer weten