Vilans steunt manifest tegen algeheel bezoekverbod voor verpleeghuizen

Geplaatst op: 15 oktober 2020
Laatst gewijzigd op: 15 oktober 2020

Ruim 70 bestuurders, hoogleraren en andere experts ouderenzorg ondertekenden inmiddels het manifest tegen een algehele sluiting van de verpleeghuizen tijdens de tweede coronagolf. Ook Vilans-bestuursvoorzitter Mirella Minkman en Vilans-directeur Henk Nies hebben zich achter dit manifest geschaard. Dit manifest werd op 10 oktober gepubliceerd in dagblad Trouw en is het initiatief van o.a. Gijsbert van Herk, bestuurder van Stichting Humanitas, met 14 verpleeghuizen in de regio Rotterdam en Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de Universiteit van Amsterdam en initiatiefnemer Tao of Care.

Levenskwaliteit

Van Herk in Trouw over de aanleiding voor dit manifest: ‘Het gevaar is dat we toch terugvallen op de reflex: veilig, veilig, veilig’.

Minkman sluit daar namens Vilans bij aan: ‘Een herhaling van de eerste coronagolf bij verpleeghuizen waarbij er naast veiligheid weinig ruimte voor levenskwaliteit was, moeten we voorkomen’.

Corona-ondersteuning

Naast het steunen van het initiatief tegen het sluiten van de verpleeghuizen, biedt Vilans de verpleeghuizen ook hulp. Minkman: ‘In deze tijden van hogere besmettingswaarden, willen we als kennisorganisatie de sector zo veel mogelijk steunen. Zo kunnen zowel zorgprofessionals als leidinggevenden en bestuurders gebruik maken van corona-ondersteuning van Waardigheid en trots. Hiermee ondersteunen organisaties bij urgente coronagerelateerde vraagstukken.’

‘Bovendien kunt u ook online hulp krijgen via de CoronaWegwijzer’, vervolgt Minkman. ‘Deze tool biedt een handreiking om op organisatieniveau na te gaan of de organisatie werkt volgens de coronarichtlijnen en -kennis. Kortom, de tweede golf hoeft u als zorgorganisatie niet alleen te doorstaan, blijf open en vraag hulp en steun bij elkaar.’

Bron: Vilans.nl