SPOT ON: leren en ontwikkelen

Geplaatst op: 31 mei 2021
Laatst gewijzigd op: 8 december 2022

Waardigheid en trots op locatie is gestart met de campagne: SPOT ON. Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal op onze website. Van 21 – 25 juni 2021 waren er bijeenkomsten en deelden we kennis en inspiratie rondom leren en ontwikkelen. Hieronder vind je de opbrengsten. Leer je mee?

Leren en ontwikkelen in verpleeghuizen is essentieel, leerzaam én leuk.  Uit onderzoek blijkt dat zorgmedewerkers langer bij een organisatie werken waar ruimte en mogelijkheden zijn om te blijven ontwikkelen. Bovendien is iedereen het erover eens dat blijven leren belangrijk is voor goede kwaliteit van zorg. Toch zijn er nog te veel medewerkers die te weinig investeren in zichzelf. Vaak is er te weinig tijd, een te hoge werkdruk, zijn er geen financiële middelen of ontbreekt er een aanbod van leer- en ontwikkelmogelijkheden die aansluiten bij de behoeftes van medewerkers. De spot-on week van 21 – 25 juni 2021 bracht het volgende op: verslagen, tips, mogelijkheden en voorbeelden. Leer jij ook mee?

1. Bijeenkomsten

Leren en ontwikkelen in teams. Hoe pak je dat aan?

We leren elke dag wel wat bij, dat klinkt logisch, vaak heb je dat niet eens in de gaten. In de waan van de dag is het ook best lastig. Hoe maak je tijd voor het leren in teams? Om te leren van en met elkaar? Het is belangrijk én leuk om regelmatig te reflecteren op je werk. Hoe doe je dit en wat kun je hier zelf in betekenen? Tijdens deze inspiratiesessie vertellen Yvonne Smolenaers, teamleider Hushoven en Mylène Höhle, veldcoach en activiteitenbegeleidster bij Ridderspoor, hoe zij dit met hun teams aanpakken.

Lees het verslag over leren in teams

Behoud medewerkers met uitdagend leer- en ontwikkelklimaat

Onvoldoende passende leer- en ontwikkelmogelijkheden. Dat is één van de belangrijkste vertrekreden voor zorgmedewerkers. Maar hoe houd je de medewerkers met een actieve vraag naar persoonlijke ontwikkeling binnen boord? Hiermee gaan we aan de slag tijdens deze themabijeenkomst. Sabya van Elswijk is programmamanager van ‘Leren is Werken, Werken is Leren’, een samenwerkingsverband van 15 VVT organisaties en 3 ROC’s in Noord-Holland Noord. Samen hebben zij een praktische tool ontwikkeld. Deze tool is gericht op de bewustwording wat een goed leerwerkklimaat allemaal vraagt. Tineke de Visser (Aafje Academie) vertelt over de ervaringen met de leercoaches bij Aafje. In 2016 startte deze pilot met veel betrokkenheid van alle partijen, maar hoe is de realiteit anno 2021?

Lees het verslag Met het juiste leer- en ontwikkelklimaat medewerkers behouden

2. Praktijkvoorbeelden leren en ontwikkelen

Tijdens deze SPOT ON-week plaatsen we een aantal praktijkvoorbeelden voor inspiratie en tips:

Praktijkvoorbeeld lerende netwerken

Praktijkvoorbeelden onderwijs

Praktijkvoorbeelden KwaliteitVerbetercyclus (KVC)

3. Nieuwsbriefspecial leren en ontwikkelen

De nieuwsbriefspecial over dit SPOT ON-thema was op donderdag 24 juni. Heb je deze gemist? Neem dan alsnog een abonnement op onze nieuwsbrief en ontvang in de toekomst ook artikelen over leren en ontwikkelen. Meld je aan om niets te missen.

4. Overige tools en praktijk

Bekijk hier de tools en praktijkvoorbeelden die bij het thema leren en ontwikkelen horen, ingedeeld in drie thema’s:

Samen leren in teams en individueel niveau

Tools:
  • In de inspiratiebox over methodisch werken vind je bij de kopjes: 2.a Leren en reflecteren,  2.d Samenwerking en 2.e Samen werken aan kwaliteitsverbetering een aantal tools die helpen bij leren en verbeteren op teamniveau of individueel niveau.
  • Het beste uit teams halen? Bekijk dan het Werkboek Teamontwikkeling met meer dan dertig werkvormen waarmee een team zelfstandig aan de slag kan. Het werkboek is gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwde model van Teamontwikkelruimte van Karin Derksen. Dit bestaat uit: dialoog voeren, reflecteren, toekomst creëren en organiseren.
Praktijk:
  • Lees over teamreflectie inzetten in de nazorg bij corona.
  • Ervaringsleren, werkplekleren, teamontwikkeling, werkbezoeken, stages, collegiale consultatie. Het zijn allemaal manieren om professionals beter voor te bereiden op de zorgvragen van nu en van de toekomst. Lees de ervaringen van verpleeghuizen met leren in de publicatie ‘Deskundigheid professionals – Verbeteren door leren’
  • Woonzorgcentrum Edelweiss ontwikkelde eigenaarschap bij de medewerkers. En om de kwaliteit van de teams te verbeteren, werken zij nu met aandachtsvelders. Het team heeft daarin zelf de rollen verdeeld, passend bij de interesse en affiniteit van de mensen. Lees ook de vijf tips bij het geven van feedback in teams.

Leren op organisatieniveau

Tools:
Praktijk

Blijf niet achter: sluit je aan bij een lerend netwerk

Wil jij ook leren en ontwikkelen? Sluit je aan bij een lerend netwerk.

Leren en ontwikkelen in een leernetwerk

Tools:
Praktijk:

Meer weten