Kennisdossier ‘Aandacht voor leren’

Een deel van de medewerkers verlaat de zorg omdat zij zich onvoldoende kunnen ontwikkelen. Gelukkig komen er ook weer nieuwe medewerkers. Zij-instromers bijvoorbeeld, maar juist zij moeten het vak nog leren. Ook ervaren zorgprofessionals willen zich blijven ontwikkelen. Dit om goed in te kunnen spelen op de unieke zorgvragen van bewoners. In dit kennisdossier bundelen we kennis, tips en inspiratie op het gebied van leren op je werkplek, een veilig leerklimaat bieden, en bijvoorbeeld hoe je het gesprek over leren en ontwikkelen kunt aangaan binnen je team.

Word samen wijzer in je werk!
Waardigheid en trots beveelt de volgende 3 artikelen aan:
- De publicatie Aandacht voor leren in 6 inzichten
- De reflectiekaartjes In gesprek over leren
- De gesprekskaartjes Je werkplek als leerplek
Ook benieuwd naar onze aanbevelingen bij andere thema’s? Bekijk de kennisdossiers van Word samen wijzer in je werk!
Publicatie ‘Aandacht voor leren in 6 inzichten’

Vanuit het programma Waardigheid en trots op locatie zijn veel organisaties begeleid bij het leren en ontwikkelen. In de publicatie ‘Aandacht voor leren in 6 inzichten’ laten we zien wat goed werkt bij leren, op basis van onze kennis uit theorie en praktijk. We bieden achtergrondinformatie om beter te kunnen begrijpen waar het bij leren over gaat en over praktische hulpmiddelen voor de praktijk.
Reflectiekaartjes: In gesprek over leren

De reflectiekaartjes ‘In gesprek over leren’ is een set van 5 reflectiekaartjes waarmee je binnen je team het gesprek kunt aangaan over leren. Op de reflectiekaartjes staan in stripvorm herkenbare situaties uitgetekend waarin opvattingen over leren tot uiting komen. Ook staan er een aantal vragen die je samen kunt bespreken.
Zo kun je de kaartjes bijvoorbeeld gebruiken in het teamoverleg om te reflecteren op hoe in jullie team, op de afdeling of locatie aandacht en ruimte voor leren wordt geboden en of leren een structurele plaats in het proces inneemt.
- Download de set reflectiekaartjes via: waardigheidentrots.nl/gesprek-over-leren
Praatplaat en gesprekskaartjes: Je werkplek als leerplek

We hebben vijf momenten uit een gewone dagdienst uitgekozen die je kunt gebruiken als leermomenten. Bij die momenten geven we je korte tips die je als zorgprofessional direct toe kan passen. De beste manier van leren is namelijk als collega’s tijdens het werk tips, moeilijke situaties en verbeteringen met elkaar delen. Dan sluit het antwoord goed aan op de vraag, op het juiste moment en op de juiste plek.
We hebben de 5 momenten gevisualiseerd op een praatplaat en voor elk van de leermomenten hebben we zakkaartjes gemaakt met vragen en tips om het moment als leermoment te benutten.
- Download de praatplaat en de set gesprekskaartjes via: waardigheidentrots.nl/werkplek-als-leerplek
Toolkit – Leren op de werkvloer
Uit onderzoek naar onze leercultuur blijkt dat leren vooral plaatsvindt op de werkvloer en in teamverband. Ook speelt de leidinggevende een belangrijke rol in het stimuleren van het leren op de werkvloer. Binnen het programma Leren is Werken, Werken is Leren (LWWL) zijn verschillende praktische tools ontwikkeld , die je helpen vorm te geven aan leren op de werkvloer in jouw organisatie.
- Gebruik de Toolkit – Leren op de werkvloer
Leren en verbeteren met de Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus (KVC) is ontwikkeld om (zorg)medewerkers in verpleeghuisorganisaties te ondersteunen om in het dagelijks werk aan de slag te gaan met kwaliteitsverbetering door samen te leren en te reflecteren. Bij zes verpleeghuisorganisaties zijn de ervaringen hiermee in kaart gebracht. In de publicatie ‘Implementatie van het leren en verbeteren in acht stappen’ zijn de geleerde lessen vertaald naar een stappenplan voor het implementeren van leren en verbeteren in het verpleeghuis. In de publicatie ‘Implementatie van de Kwaliteit Verbetercyclus – Ervaringen van zes verpleeghuizen met continu leren en werken aan goede kwaliteit van zorg’ zijn de ervaringen van de individuele zorgorganisaties terug te lezen in zes factsheets met bijbehorende praktijkverhalen.
- Ga naar de publicaties over Leren en verbeteren
Videoserie ‘Leren en verbeteren’
Je hebt als zorgmedewerker te maken met een zorgvraag die voortdurend verandert. En kennis die zich razendsnel ontwikkelt. Daarom is het noodzakelijk dat je blijft leren. In een videoreeks van 5 korte video’s voor medewerkers en bestuurders hoor je hoe je leren en verbeteren vanzelfsprekend maakt.
Inspiratie: Aandacht voor leren in de praktijk
Ter inspiratie hebben we een aantal verhalen opgehaald die aandacht besteden aan de zachte kant van leren, de cultuurkant. Uit de verhalen kwam naar voren wat randvoorwaarden zijn om te leren.
- Jolien Kohlmann-Bins, bestuurder van Het Maanderzand heeft een belangrijke tip: Creëer ruimte en veiligheid zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Lees: ‘Een dienend leider zet de ontwikkeling van de ander centraal’
- Het verhaal van Amaris is een mooi voorbeeld hoe een verbeterbord verbinding brengt in een team en daarmee leren als onderdeel van werkplekleren is geworden. Lees: Veilig leren en ontwikkelen binnen de teams bij Amaris
- Andrea Coats is leerling-verpleegkundige bij Aafje in Rotterdam, waar ze is gestart op de ontwikkelafdeling en zich via de Aafje Academie verder heeft kunnen ontwikkelen. In de podcast ‘Ontwikkelruimte en teamsamenwerking zorgen voor werkgeluk’ vertelt ze over het belang van ontwikkelruimte.
- We hebben een praktische werkvorm opgehaald: de ‘Slinger van kwetsbaarheid’. Deze werkvorm is bedoeld om het gesprek te openen over welke stappen je tot nu toe hebt genomen in opleiding en werk. En dat je trots mag zijn op de stappen die je hebt gezet.
- En als laatste een gesprek met Henriëlla zorg die als kleine zorgaanbieder grote stappen heeft gemaakt in het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan bewoners en wat deze omslag betekende voor zorgprofessionals. Lees: Aanwijzing IGJ zet aan tot betere zorg en beter werkklimaat bij Henriëlla Zorg
Meer weten
- Lees meer over leren en verbeteren van kwaliteit
Geplaatst op: 19 mei 2022
Laatst gewijzigd op: 26 januari 2023