ZuidOostZorg en technologie: Qwiek.Up, robotdieren en robotrollator Lea

Tijdens het congres ‘Thuis in het Verpleeghuis, Waardigheid en trots op elke locatie‘ van 2 juli 2018 lieten verschillende verpleeghuizen op het innovatieplein zien hoe het gebruik van technologie ondersteunend kan zijn voor bewoners en medewerkers. In deze videoserie vertellen ZuidOostZorg, Zorggroep Tangenborgh, Schakelring, Zorggroep Solis en Topaz met welke technologische innovaties zij werken en wat de voor- en nadelen zijn voor bewoners en zorgmedewerkers. Bekijk nu deel 1: ZuidOostZorg.

Roelfien Erasmus is beleidsadviseur bij ZuidOostZorg. Zij houdt zich in haar dagelijks werk bezig met onderzoek en implementatie van technologische hulpmiddelen in de zorg. In deze video demonstreert Roelfien een aantal van deze hulpmiddelen: De Qwiek.Up, robotdieren Max en Liesl en robotrollator Lea.

De Qwiek. Up

De Qwiek.Up is een slimme beamer. De beamer kan ingezet worden als interventie bij dementie en onbegrepen gedrag en/of voor het verhogen van welzijn. Met behulp van zogenaamde belevingsmodules kunnen zelf passende beelden en muziek voor bewoners worden samengesteld.  De Qwiekup is rustgevend voor de bewoner en zeer makkelijk te gebruiken door de zorgprofessional.

Robothond Max en robotkat Liesl

Deze robotdieren zijn een groot succes bij ZuidOostzorg: bewoners vinden het fijn om de dieren te aaien, te zien dat ze reageren op aanraking. Het zijn echt maatjes voor bewoners.

Lea de robotrollator

Lea is een robotrollator met sensoren. Lea ziet dingen op de vloer liggen en zorgt ervoor dat de bewoner er niet over valt. Ook kan de robotrollator als stoel worden gebruikt, kunnen er oefeningen mee gedaan worden en kunnen bewoners er mee dansen. De robotrollator ondersteunt in zelfredzaamheid.

Lea de robotrollator is niet meer beschikbaar.

Meer weten

Geplaatst op: 12 juli 2018
Laatst gewijzigd op: 21 februari 2020