Videoserie: Hoe gaan zorgorganisaties om met technologie?

‘Als het gaat om technologische innovatie in de verpleeghuiszorg, is het nog te vaak zo dat iedere instelling op eigen houtje het wiel aan het uitvinden is.’ Dat zegt Vilans-adviseur Sanne van der Weegen. Om verpleeghuizen een kijkje in elkaars innovatiekeuken te gunnen, organiseerden Van der Weegen en collega Marieke Stork een innovatieplein tijdens het congres Thuis in het Verpleeghuis, Waardigheid en trots op elke locatie, begin juli 2018.

Voor- en nadelen voor bewoners

Op het innovatieplein lieten ZuidOostZorg, Zorggroep Tangenborgh, Schakelring, Zorggroep Solis en Topaz zien met welke technologische innovaties zij werken. In onderstaande 5 video’s vertellen ze wat de voor- en nadelen zijn voor bewoners van technologische oplossingen zoals de CRDL, de slimme optische sensor, GPS en de Belevenistafel.

Technologie in de langdurende zorg

Van der Weegen: ‘De impact van technologie op het leven van veel cliënten is vrij klein, omdat het gebruik ervan voor hen nog niet vanzelfsprekend is. Vilans biedt onder andere in de Inspiratiebox – Technologie in de langdurende zorg een selectie van technologieën en apps die u kunt gebruiken om het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer te maken.’

Maar hoe richt u zo’n implementatieproces in? En hoe zorg je ervoor dat technologie een middel blijft en geen doel op zich wordt? In de Implementatietoolkit Technologie in de zorg vindt u per stap van het implementatieproces uitleg, tips, tools en praktische voorbeelden van organisaties.

Bekijk de video’s

Deel 1: ZuidOostZorg: Qwiek-up, Robotdieren, robotrollator Lea

Deel 2: Zorggroep Tangenborgh: Belevenistafel, CRDL, Slimme optische sensor, GPS

Deel 3: Schakelring: Slimme temperatuurmeter voor de koelkast en bril voor nachtdienstmedewerkers

Deel 4: Zorggroep Solis: Magic Carpet, sociale robot Tessa

Deel 5: Topaz: iQare ter ondersteuning van revalidatietraject

Meer weten

Geplaatst op: 31 juli 2018
Laatst gewijzigd op: 6 januari 2022