Naar hoofdinhoud Naar footer

Videoserie technologieën in de zorg: Schakelring

Bij Schakelring uit regio Waalwijk wordt veel gebruik gemaakt van technologieën in de zorg. Persoonlijk Begeleider Mariëlle van der Lee vertelt waarom en hoe ze de MusicChair gebruiken en wat de voordelen zijn van FarMedRx, een medicatiebewakingssysteem. Ook wordt de Raizer (hefstoel) gedemonstreerd door Verpleegkundige en Ergocoach Joep Gruntjes. Bekijk de video’s.

Videoserie technologieën in de zorg

Op het kennisfestival van Congres Thuis in het Verpleeghuis demonstreerde Schakelring de technologische innovaties die zij gebruiken. Ook  ZuidOostZorg, Zorggroep Tangenborgh en Solis laten zien met welke zorginnovaties zij werken. Alle vier de zorggroepen laten in deze videoserie zien waarom deze technologieën zo handig zijn in hun werk. En wat de bewoners er aan hebben.

Mha-MUSICCHAIR

De MusicChair is een stoel waar muziek uit komt. Welke muziek je laat afspelen is geheel aan jou of de bewoner. Elk apparaat wat met bluetooth werkt kan je verbinden met de stoel. Als je in de stoel zit heb je geen last van omgevingsgeluiden, en andere mensen in dezelfde ruimte horen ook niet jouw muziek. ‘Zo kan je je  terugtrekken in je eigen wereld’, vertelt Mariëlle  Zo kan je  dus meerdere stoelen naast elkaar zetten. Ook niet onbelangrijk: de stoel zit heel lekker!

YouTube video thumbnail

FarMedRx

FarMedRx is een medicatiebewakingssysteem. Het  levert ondersteuning bij het voorschrijven, afleveren en toedienen van medicatie. ‘De arts schrijft iets voor en wij kunnen dan via het systeem dat meteen uitdelen. Er zit niemand meer tussen.’ Nog een voordeel is dat je medicatie vanaf een afstand kunt aftekenen voor je collega, zodat je niet van je woongroep af hoeft.

YouTube video thumbnail

Raizer

De Raizer is een  hefstoel waarmee een gevallen bewoner, binnen een paar minuten overeind geholpen kan worden. Het wordt vooral gebruik wanneer er geen ernstig letsel is opgelopen. ‘Het voordeel voor de zorgprofessional is dat hij/zij veel minder fysieke belasting ervaart, doordat het merendeel van het werk wordt gedaan door het apparaat zelf’, zegt Joep Gruntjes.

YouTube video thumbnail

Bekijk ook de andere technologieën in de zorg:

Inspiratiebox en Implementatietoolkit

De impact van technologie op het leven van veel bewoners kan nog klein zijn, omdat het gebruik ervan voor hen nog niet vanzelfsprekend is. Vilans biedt onder andere in de Inspiratiebox – Technologie in de langdurende zorg een selectie van technologieën en apps die u kunt gebruiken om het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer te maken.

Maar hoe richt u zo’n implementatieproces in? En hoe zorg je ervoor dat technologie een middel blijft en geen doel op zich wordt? In de Implementatietoolkit Technologie in de zorg vindt u per stap van het implementatieproces uitleg, tips, tools en praktische voorbeelden van organisaties.

Meer informatie

Deel deze pagina via: