Naar hoofdinhoud Naar footer

Videoserie technologieën in de zorg: ZuidOostZorg

Bij ZuidOostZorg uit Drachten zijn ze volop bezig met innovaties en technologieën in de zorg. Zo werken ze met het Smart Matras en testen ze de speciale drinkbeker SASSCup. Roelfien Erasmus (Beleidsadviseur technologie & zorg) vertelt wat deze zorgtechnologieën doen, laat zien hoe ze werken en legt uit waarom het van toegevoegde waarde is voor de bewoners. Bekijk de video’s.

Videoserie technologieën in de zorg

Op het kennisfestival van Congres Thuis in het Verpleeghuis demonstreerde ZuidOostZorg de technologische innovaties die zij gebruiken. Ook  Schakelring, Zorggroep Tangenborgh en Solis laten zien met welke zorginnovaties zij werken. Alle vier de zorggroepen laten in deze videoserie zien waarom deze technologieën zo handig zijn in hun werk. En wat de bewoners er aan hebben.

Smart Matras

Het Smart Matras is tegen het krijgen van ligplekken. Er zitten sensoren in verwerkt die de aan- en afwezigheid en de lighouding van de cliënt meet. Deze informatie wordt via een platform doorgegeven aan de zorgprofessional. Omdat het matras druk meet kan je zien of de bewoner in beweging komt om uit bed te gaan, zo kan je als er op tijd bij zijn. Ook kan je zien of het nodig of niet  om de bewoner in een andere houding te brengen. Zo kan je voorkomen dat je de bewoner onnodig wakker maakt.

YouTube video thumbnail

SASSCup

De SASSCup is een beker ontwikkelt door studenten. Het helpt het  morsen tegen te gaan bij  bewoners met een motorische beperking. Zoals bij  ziekte van Parkinson of MS. ‘Ze moeten vaak drinken uit een beker met een tuitje, dat is een beetje een kinderlijke vorm van drinken’, vertelt Roelfien. Bij de SASSCup. Bij draait het niet alleen om de functie van de beker, maar ook om het design van de beker. Het is de bedoeling dat het er zoveel mogelijk uitziet als een normale beker. Een stijlvolle oplossing voor een serieus probleem.

YouTube video thumbnail

Bekijk ook de andere technologieën in de zorg:

Inspiratiebox en Implementatietoolkit

De impact van technologie op het leven van veel bewoners kan nog klein zijn, omdat het gebruik ervan voor hen nog niet vanzelfsprekend is. Vilans biedt onder andere in de Inspiratiebox – Technologie in de langdurende zorg een selectie van technologieën en apps die u kunt gebruiken om het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer te maken.

Maar hoe richt u zo’n implementatieproces in? En hoe zorg je ervoor dat technologie een middel blijft en geen doel op zich wordt? In de Implementatietoolkit Technologie in de zorg vindt u per stap van het implementatieproces uitleg, tips, tools en praktische voorbeelden van organisaties.

Meer informatie

Deel deze pagina via: