Week van het Werkgeluk

Geplaatst op: 19 september 2022
Laatst gewijzigd op: 20 september 2022

In de Week van het Werkgeluk (19 – 25 september) besteden organisaties extra aandacht aan het werkgeluk van medewerkers. Belangrijk, want iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk grote invloed op de rest van ons leven. Laat je inspireren. Lees meer over de campagne ‘Maak werk van werkgeluk’, stuur jouw collega’s een waarderingskaartje, beluister de podcast over werkplezier of bekijk ons kennisdossier Werken met plezier.

Campagne ‘Maak werk van werkgeluk’

flyer maak werk van werkgeluk

Via de subsidieregeling ‘NL leert door – sectoraal maatwerk’ kunnen professionals in Zorg en Welzijn begeleiding en een ontwikkeladvies mét scholing of opleidingen krijgen. Zo kunnen zij zich verder ontwikkelen in het vak. Om meer mensen van deze regeling gebruik te laten maken, heeft Regio+ de campagne ‘Maak werk van werkgeluk’ opgezet. Elke zorgorganisatie kan zich aanmelden om de regeling voor haar medewerker in te zetten. Vraag hiernaar bij jouw leidinggevende! Lees meer over de subsidieregeling en de campagne Maak werk van werkgeluk.

Waardering van collega’s

Een compliment van een collega en een goede samenwerking in het team zijn van belang om werkplezier en werkgeluk te ervaren. Waardigheid en trots heeft digitale waarderingskaarten ontwikkeld, zodat jij een leuke (digitale) kaart naar je collega kan sturen om je waardering te uiten. Kijk op: Stuur een digitale waarderingskaart.

Podcast-serie Werken met plezier

Om erachter te komen welke factoren bijdragen aan het ervaren van werkplezier en werkgeluk in de zorg maakt Waardigheid en trots een podcastserie waarin we spreken met inspirerende mensen uit de verpleeghuiszorg.

Passie voor je vak

Ook het Waardigheid en trots-congres 2022 stond in teken van werkgeluk. Keynote-spreker Tommie Niessen, bekend van Tommie in de zorg, sprak gepassioneerd over zijn passie voor het vak en het ‘lokken’ van nieuwe zorgmedewerkers. ‘We hoeven echt niet allemaal een boek te schrijven of filmpjes te maken. Begin maar eens met enthousiast over je vak vertellen op verjaardagen. Laten we uitdragen hoe trots we op ons vak zijn. Zo inspireren we anderen om ook voor de zorg te kiezen.’ Lees meer. Of bekijk hieronder de video-opname van het optreden van Tommie Niessen:

Waardering van bewoners

Waardering van bewoners is belangrijk voor het ervaren van werkplezier. ‘Dit is waarvoor we het doen’, zeggen zorgmedewerkers als we hen laten meeluisteren met hoe bewoners hun waardering uitspreken over de zorg die zij leveren. Bekijk de ‘ode aan de zorg’ en wat dat met zorgmedewerkers doet in onderstaande video:

Met bovenstaande video openden wij in november 2021 het Waardigheid en trots congres over Werken met plezier. Expert Aukje Nauta ging vervolgens in op de vragen: Hoe werk je met plezier? Hoe zorg je dat bewoners dat plezier ook ervaren? En hoe overwin je schaamte in je werk? In een tafelgesprek gingen ook medewerkers van ZorgAccent hier verder op in. Lees het verslag Waardigheid en trots-congres 2021: Werken met plezier.

Kennisdossier Werken met plezier

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de medewerkers in de verpleeghuiszorg werkplezier ervaren. Zij doen hun werk met bevlogenheid en passie, en voelen zich betrokken bij de bewoners. Desondanks vertrekt een deel van de medewerkers toch bij hun werkgever. Hoe kun je bijdragen aan meer werkplezier en medewerkers behouden voor je organisatie? In het kennisdossier ‘werken met plezier’ vind je voorbeelden, tips, tools en inspiratie om het werken met plezier te bevorderen.