Dag van het werkplezier in de zorg

Geplaatst op: 30 januari 2023
Laatst gewijzigd op: 30 januari 2023

Op 31 januari is het de Dag van het werkplezier in de zorg. Op deze dag besteden zorgorganisaties extra aandacht aan het werkplezier van medewerkers. Belangrijk, want iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk grote invloed op de rest van ons leven. Laat je inspireren. Stuur jouw collega’s een waarderingskaartje, beluister de podcast over werkplezier of bekijk ons kennisdossier Werken met plezier.

Ga jij fluitend naar je werk?

Een medewerker die gezien en gehoord wordt en ruimte krijgt om iets te betekenen voor de bewoners, gaat fluitend naar het werk en houdt het langer vol! Maar hoe zorg je dat er in jouw organisatie ook in de dagelijkse praktijk genoeg ‘aandachtsmomenten’ zijn? Lees deze en andere tips en inspiratie in het kennisdossier Werken met plezier!

De Dag van het werkplezier in de zorg is een initiatief van FWG. FWG organiseer op de jaarlijkse Dag van het werkplezier in de zorg een event om de aandacht te vestigen op het belang van werkplezier voor  zorgmedewerkers. Lees meer over de Dag van het werkplezier in de zorg.

Waardering van collega’s

Een compliment van een collega en een goede samenwerking in het team zijn van belang om werkplezier en werkgeluk te ervaren. Waardigheid en trots heeft digitale waarderingskaarten ontwikkeld, zodat jij een leuke (digitale) kaart naar je collega kan sturen om je waardering te uiten. Kijk op: Stuur een digitale waarderingskaart.

Podcast-serie Werken met plezier

Om erachter te komen welke factoren bijdragen aan het ervaren van werkplezier en werkgeluk in de zorg maakt Waardigheid en trots een podcastserie waarin we spreken met inspirerende mensen uit de verpleeghuiszorg.

Passie voor je vak

Ook het Waardigheid en trots-congres 2022 stond in teken van werkgeluk. Keynote-spreker Tommie Niessen, bekend van Tommie in de zorg, sprak gepassioneerd over zijn passie voor het vak en het ‘lokken’ van nieuwe zorgmedewerkers. ‘We hoeven echt niet allemaal een boek te schrijven of filmpjes te maken. Begin maar eens met enthousiast over je vak vertellen op verjaardagen. Laten we uitdragen hoe trots we op ons vak zijn. Zo inspireren we anderen om ook voor de zorg te kiezen.’ Lees meer. Of bekijk hieronder de video-opname van het optreden van Tommie Niessen:

Waardering van bewoners

Waardering van bewoners is belangrijk voor het ervaren van werkplezier. ‘Dit is waarvoor we het doen’, zeggen zorgmedewerkers als we hen laten meeluisteren met hoe bewoners hun waardering uitspreken over de zorg die zij leveren. Bekijk de ‘ode aan de zorg’ en wat dat met zorgmedewerkers doet in onderstaande video:

Met bovenstaande video openden wij in november 2021 het Waardigheid en trots congres over Werken met plezier. Expert Aukje Nauta ging vervolgens in op de vragen: Hoe werk je met plezier? Hoe zorg je dat bewoners dat plezier ook ervaren? En hoe overwin je schaamte in je werk? In een tafelgesprek gingen ook medewerkers van ZorgAccent hier verder op in. Lees het verslag Waardigheid en trots-congres 2021: Werken met plezier.

Kennisdossier Werken met plezier

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de medewerkers in de verpleeghuiszorg werkplezier ervaren. Zij doen hun werk met bevlogenheid en passie, en voelen zich betrokken bij de bewoners. Desondanks vertrekt een deel van de medewerkers toch bij hun werkgever. Hoe kun je bijdragen aan meer werkplezier en medewerkers behouden voor je organisatie? In het kennisdossier ‘werken met plezier’ vind je voorbeelden, tips, tools en inspiratie om het werken met plezier te bevorderen.