Veilige vrijheidsverruiming met de Zintouch

Het aanbod en gebruik van technologische toepassingen in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, gekoppeld aan de ervaringen van collega-zorgorganisaties, zijn ruim 150 technologische toepassingen geïnventariseerd. Technologische toepassing #19 is de Zintouch van Cicero Zorggroep. Bekijk het actuele overzicht van technologische toepassingen en ga zelf aan de slag op één van de onderwerpen.

Wat is de Zintouch en voor wie is het bedoeld?

Het is een soort interactieve zender die de veiligheid verhoogt van cliënten die het zorgcentrum verlaten en naar buiten gaan. Het is ingesteld op een gebied dat veilig wordt geacht voor de cliënt. Als de cliënt buiten dat gebied komt, krijgt het zorgcentrum een melding. De cliënt kan ook oproepen doen via de Zintouch als hij hulp nodig heeft. De Zintouch heeft een gps-functie. We gebruiken het in nauwe samenspraak met cliënt, team en familie. De Zintouch is onderdeel van een pakket geavanceerde zorgtechnologie. Daarmee optimaliseren we nu op 5 locaties het welzijn en de eigen regie van cliënten. Bekijk ook onze polsalarmering, plintverlichting en servicepost.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

We vinden het belangrijk om ook buiten de muren van het zorgcentrum de mogelijkheden van veilige vrijheidsverruiming te benutten. Na tests van verschillende mogelijkheden bleek de Zintouch voor ons het meest betrouwbaar.

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

De voordelen voor de cliënt zijn meer regie, weer zelf dingen kunnen doen, naar buiten gaan, meedoen in de samenleving, en het veilige gevoel dat ze altijd kunnen terugvallen op de zorg. Cliënten die dat willen, kunnen veilig naar buiten. Onrust neemt dan vaak af. Met de Zintouch ondersteunen we onze cliënten op maat.

Zitten er ook nadelen aan?

Je kunt het alleen buiten het gebouw gebruiken. Soms moet de Zintouch even zoeken naar het gps-signaal.

Hoe gebruiken jullie het in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

We gebruiken de Zintouch alleen als iemand veilig en verantwoord het zorgcentrum kan verlaten.

Meer weten

Bekijk het actuele overzicht van technologische toepassingen en ga zelf aan de slag op één van de onderwerpen.

Geplaatst op: 30 juli 2020
Laatst gewijzigd op: 30 juni 2021