Naar hoofdinhoud Naar footer

Oriënteren in de duisternis met plintverlichting

Gepubliceerd op: 21-05-2020

Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: de plintverlichting van Cicero Zorggroep.

Wat is plintverlichting en voor wie is het bedoeld?

Plintverlichting is een gedimd oriëntatielicht dat aangaat wanneer de cliënt uit bed stapt. Dankzij de plintverlichting kan de cliënt zich oriënteren in de duisternis zónder verblind te worden. De medewerkers krijgen een melding als de plintverlichting aangaat. Zodat ze weten dat iemand uit bed is. Op afstand kunnen ze zien of ze de cliënt moeten ondersteunen of niet. 

De plintverlichting is onderdeel van een pakket geavanceerde zorgtechnologie. Daarmee optimaliseren we nu op 5 locaties het welzijn en de eigen regie van cliënten. Bekijk ook onze polsalarmeringservicepost en Zintouch.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

In de dagelijkse praktijk merkten we dat gewone verlichting voor veel cliënten te fel is als oriëntatieverlichting. Ze schrikken ervan of ze worden echt wakker en kunnen daarna moeilijk weer in slaap komen. Daarom kozen we voor plintverlichting.

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

Cliënten houden meer eigen regie, omdat ze bijvoorbeeld zelfstandig naar het toilet kunnen. Ze schrikken niet van fel licht, wat juist disoriëntatie kan veroorzaken. Daardoor hebben ze een betere nachtrust. Medewerkers kunnen van afstand zien of de cliënt ondersteuning nodig heeft. Ze hoeven dus minder vaak in de cliëntenkamer te komen.

Zitten er ook nadelen aan plintverlichting?

Op dit moment zien wij geen nadelen van de plintverlichting. Iedereen is positief.

Hoe gebruiken jullie de plintverlichting in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

De plintverlichting reageert op beweging en gaat dus automatisch aan als de cliënt uit bed stapt. De zorgmedewerkers kunnen instellen hoe lang het licht aan moet blijven. Bijvoorbeeld 3 minuten of langer.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: