Naar hoofdinhoud Naar footer

Minder medicatiefouten met FarMedRx

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: de FarmedRx van Schakelring.

Wat doet deze zorgtechnologie en voor wie is het bedoeld?

FarMedRx is een medicatiebewakingssysteem. Het systeem biedt ondersteuning bij het voorschrijven, afleveren en toedienen van medicatie. De technologie is bedoeld voor medewerkers.

Waarom gebruiken jullie de FarmedRx?

We gebruikten FarMed al voor het voorschrijven van medicatie. Het elektronisch toedienen was een extra module die we erbij hebben genomen. Handig is dat we via een koppeling in Nedap direct naar FarMed kunnen. We gebruiken deze technologie voor het gemak en de veiligheid. Als de arts medicatie voorschrijft, staat het meteen in het systeem en kunnen we het uitdelen. Vroeger ging het recept eerst naar de apotheek en kregen wij het later. Dat was veel foutgevoeliger.

Wat zijn de voordelen voor bewoner en medewerker?

De voordelen voor medewerkers zijn:

  • De arts schrijft iets voor en wij kunnen dat via het systeem meteen uitdelen. Er zit niemand meer ‘tussen’. Het recept wordt verwerkt zodra de arts het heeft voorgeschreven.
  • Een collega die bij je staat kan meteen aftekenen.
  • Je kunt medicatie ook vanaf een afstand aftekenen voor je collega, die dan een foto deelt. Je hoeft dus niet van je woongroep af.
  • Het is minder foutgevoelig.
  • Artsen kunnen altijd dingen aanpassen in het systeem. Medewerkers kunnen instellen wanneer ze hier meldingen van willen krijgen.
  • Je hebt een duidelijk overzicht wanneer welke bewoner zijn medicatie krijgt. Ook kun je terugkijken wanneer een bewoner bijvoorbeeld de laatste keer medicijnen heeft gekregen.
  • Je krijgt een melding als je niet aanvinkt dat een bewoner medicatie heeft gekregen of wanneer geen dubbele controle is uitgevoerd.
  • De baxterrol gaat automatisch. Losse medicijnen en zalven kun je gemakkelijk bestellen.
  • Eenmalig uitgedeelde medicatie kan de arts ook in het systeem zetten.
  • Er zit een back-up op de vaste computer voor als de wifi niet werkt.
  • FarMed is gekoppeld aan Nedap.
YouTube video thumbnail

Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie?

Zoals bij alle technologie is het spannend in het begin, omdat het nieuw is. En je moet goed beseffen dat het systeem geen menselijke fouten voorkomt. Als je een bewoner bijvoorbeeld een halve tablet moet geven, en dit ook in het systeem aankruist, maar vervolgens een hele tablet geeft, kan het systeem dit niet zien. Met andere woorden: menselijke zorgvuldigheid blijft nodig!

Ook hebben we nog een aantal wensen voor de toekomst. Bijvoorbeeld dat het systeem uitrekent hoeveel medicatie precies nodig is. En als een bewoner overleden is en dit nog niet verwerkt is in het systeem, gaan de meldingen dat je medicatie moet geven gewoon door. Dan moet je telkens een reden geven waarom je de medicatie niet toedient. Dit kost onnodige tijd. De fabrikant werkt hieraan.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.