Naar hoofdinhoud Naar footer

De MusicChair brengt bewoners weer in contact met muziek

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: de MusicChair van Schakelring.

Wat doet deze zorgtechnologie en voor wie is het bedoeld?

De MusicChair is een stoel met muziek. De medewerker of de bewoner bepaalt welke muziek wordt afgespeeld. Je kunt elk apparaat met bluetooth verbinden met de stoel. Wie in de stoel zit, heeft geen last van omgevingsgeluiden, want de muziek komt van de zijkant. En andere mensen in dezelfde ruimte horen de muziek van de MusicChair niet. Bewoners kunnen zich in de stoel terugtrekken in hun eigen wereld. Je kunt zelfs meerdere stoelen naast elkaar zetten. En niet onbelangrijk: de stoel zit heel lekker!

Waarom gebruiken jullie de MusicChair?

Met de stoel kun je mensen weer in contact brengen met muziek. Je kunt de stoel breed inzetten:

  • Op de gang: bewoners lopen vaak over de gang en zoeken dan een zitplaats om even te rusten. De MusicChair ‘dwingt’ mensen om wat naar achter te leunen en muziek te luisteren. Iedere bewoner kan zijn eigen favoriete muziek luisteren zonder dat andere bewoners er last van hebben. Doordat de muziek van de zijkant komt, wordt ook de bewoner zelf ‘afgesloten’. En heeft hij geen last van omgevingsgeluiden. Het is een mooi alternatief voor een koptelefoon, die sommige mensen niet op willen.
  • Op de kamer van een bewoner: een bewoner met onrustig gedrag ging als deel van de dagbesteding in de stoel zitten en naar muziek luisteren.

Wat zijn de voordelen voor bewoner en medewerker?

De bewoner in de stoel ervaart geen bijgeluiden. Doordat je achterover zit, hoor je niets van je omgeving en kun je je terugtrekken in je eigen wereld. De stoel is gezellig en comfortabel. Je kunt je eigen muziek luisteren omdat apparaten makkelijk te koppelen zijn. En medebewoners (en medewerkers) hebben geen last van jouw muziek omdat het ‘binnen’ de stoel blijft. Je kunt meerdere stoelen naast elkaar zetten, zodat iedere bewoner van zijn eigen muziek kan genieten. Dat is zorg op maat!

Voor medewerkers is het een groot voordeel dat ze de stoel kunnen bedienen via bluetooth. Ze kunnen de stoel dus makkelijk instellen via hun eigen apparaat. Ook voor familieleden is het leuk, want ze kunnen de stoel koppelen aan hun eigen mobiele telefoon. Je kunt familieleden ook actief betrekken bij de keuze van de muziek. Want muziek roept herinnering op. Ook bij bewoners met dementie die weinig of niet praten. Familieleden kunnen meezingen, als een gesprek niet meer mogelijk is. Dan zie je bewoners alerter worden. De bewoner heeft een goede dag en de familie ook.

De stoel zelf heeft veel praktische voordelen in het gebruik. Je kunt de stoel bijvoorbeeld makkelijk schoonmaken. Ook is de stoel in verschillende kleuren leverbaar. De stoel heeft wieltjes en kan dus overal mee naartoe. Bovendien zit de stoel nog lekker ook. In de stoel zit een accu, die niet vaak opgeladen hoeft te worden.

YouTube video thumbnail

Zitten er ook nadelen aan de MusicChair?

De MusicChair is nu alleen verkrijgbaar als gewone stoel. Het zou mooi zijn als er een sta-opvariant komt. Ook is het handig als er een iPad aan de stoel of in de buurt hangt zodat je direct wat kan opzetten (maar dat staat los van de stoel).

Hoe gebruiken jullie deze technologie in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

Onze MusicChair staat in de gang. Hier hebben we bewust voor gekozen. De stoel is dan geen onderdeel van onze dagelijkse zorgwerkzaamheden. Soms zetten we de stoel bij bewoners die onrustig zijn. Dan wordt de stoel wel echt een onderdeel van de dagbesteding. Als een bewoner dan onrustig is, kan hij in zijn eigen kamer in de stoel weer rustig worden. Juist de combinatie van rustig zitten in een fijne stoel en afgesloten zijn van de buitenwereld werkt dan goed.

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: