Naar hoofdinhoud Naar footer

Periodieke evaluatie: Cliënttevredenheid, MDO en zorgleefplanbespreking

Gepubliceerd op: 12-04-2021

Laatst bijgewerkt op: 26-06-2025

Hoe richt je een periodieke evaluatie in, zoals een cliënttevredenheidsmeting, een multidisciplinair overleg (MDO) of een zorgleefplangesprek? In deze tool vind je een stappenplan om een periodieke evaluatie in te richten volgens de richtlijnen van Verenso en het Generiek kompas.

In een periodieke evaluatie is er aandacht voor zowel de voorbereiding als de uitvoering en een heldere rolverdeling en werkwijze.

Stappenplan periodieke evaluatie

Je kunt dit stappenplan gebruiken voor inspiratie als:

  • je de periodieke evaluatie op een persoonsgerichte en professionele manier wilt inrichten, passend binnen de richtlijn van Verenso,
  • je binnen deze periodieke evaluatie een heldere multidisciplinaire rolverdeling en werkwijze wilt afspreken.

Wat vind je in deze tool?

De tool bevat twee inspirerende voorbeelddocumenten voor het geven van vorm en inhoud aan periodieke evaluatie in drie stappen:

  1. De voorbereiding van de periodieke evaluatie of het zorgleefplangesprek, met een systematische risicosignalering en evaluatie of cliënttevredenheid.
  2. De uitvoering van het gesprek met voorzitter en basisagenda.
  3. De afhandeling: het verwerken van de afspraken.

Bij de downloads vind je een document met beschrijving van een eenduidige werkwijze periodieke evaluatie, inclusief een cliënttevredenheidsonderzoek, voorbereidend MDO en evaluatief zorgleefplangesprek. Bekijk ook de handreiking van Verenso voor het inrichten van een MDO.

Niveau zorgproces

Dit proces gaat over het cliëntniveau: de Check en de Act van de PDCA-cyclus binnen het zorgproces.

Resultaat periodieke evaluatie

Wat levert het op om te werken met periodieke evaluatie?

  • Norm: een eenduidige werkwijze voor een periodieke multidisciplinaire evaluatie van de zorg en dienstverlening met de cliënt, verwante en betrokken zorgverleners. Kaders voor het zorgleefplangesprek met een duidelijk proces en een basisagenda voor het gesprek. Met deze norm borg je het cyclische van het zorgproces, door minimaal eens per half jaar de zorg en tevredenheid geëvalueerd te hebben en het elektronisch cliëntendossier (ECD) geactualiseerd te hebben.
  • Heldere rolverdeling tussen betrokkenen met antwoord op vragen als: Wie doet de voorbereiding? Hoe ziet onze basisagenda eruit? Wie nemen deel aan het gesprek? Wie begeleid het gesprek/zit voor?
  • Gelijkwaardigheid deelnemers in het gesprek, met de nadruk op welbevinden.

Wie kan periodieke evaluatie gebruiken?

  • Zorgmedewerkers
  • Leidinggevenden
  • Kwaliteitsmedewerkers
  • Scholingsmedewerkers

Hoe gebruik je periodieke evaluatie?

De documenten dienen ter inspiratie. Bekijk goed wat je wilt overnemen en wat past bij de eigen situatie en bij de visie van de organisatie. Belangrijke overwegingen:

  • Op welke wijze is het inrichten van de periodieke evaluatie te combineren met het uitvoeren van een klanttevredenheidsonderzoek?
  • Op welke wijze past de periodieke evaluatie bij de werkwijze voor het ECD? Dit moet goed aansluiten.

Meer weten

Inspiratiebox methodisch werken

Dit voorbeeld is onderdeel van de inspiratiebox methodisch werken. In deze inspiratiebox vind je voorbeelden en instrumenten die helpen cyclisch en systematisch te werken volgens de Plan, Do, Check en Act-cyclus (PDCA). We laten zien hoe andere zorgaanbieders van verpleeghuiszorg methodisch werken op verschillende niveaus en dit in verschillende processen doorgevoerd hebben. Alle voorbeelden zijn beschreven volgens een vast format.

Neem de voorbeelden uit de inspiratiebox niet zomaar over, maar maak ze op maat voor je eigen werksetting. Blijf kritisch en zoek gericht naar: welk probleem speelt bij ons en waar wil ik antwoord op hebben?

Bekijk ook de andere voorbeelden uit de inspiratiebox methodisch werken.

Deze tool is ontwikkeld bij een middelgrote zorgorganisatie in 2019 in het kader van ondersteuning door Waardigheid en trots op locatie.

Downloads