Naar hoofdinhoud Naar footer

Kwaliteit: Excel ter ondersteuning borging bekwaamheid, kwaliteit en methodisch werken

Gepubliceerd op: 22-01-2021

Dit Excel-document dient ter ondersteuning van de borging van bekwaamheid, kwaliteit en methodisch werken. De tool helpt bij het monitoren van de voortgang per maand en per team op de gekozen thema’s. De thema’s sluiten aan op de punten waar de IGJ op let.

Inspiratiebox methodisch werken

Dit voorbeeld is onderdeel van de inspiratiebox methodisch werken. In deze inspiratiebox vind je voorbeelden en instrumenten die helpen cyclisch en systematisch te werken volgens de Plan, Do, Check en Act-cyclus (PDCA). We laten zien hoe andere zorgaanbieders van verpleeghuiszorg methodisch werken op verschillende niveaus en dit in verschillende processen doorgevoerd hebben. Alle voorbeelden zijn beschreven volgens het onderstaande format.

Let op! De voorbeelden uit de inspiratiebox methodisch werken moet je wel op maat maken voor je eigen werksetting. Neem deze dan ook niet zomaar over. Maak altijd een kritische overweging en zoek gericht naar: welk probleem speelt bij ons? Waar wil ik antwoord op hebben?

Excel ter ondersteuning van de borging bekwaamheid, kwaliteit en methodisch werken

Waarom?

Dit Excel helpt jou om de uitgezette onderdelen van je borgingsplan te volgen, zowel op individueel bekwaamheid van de medewerkers als ook van het team als geheel op belangrijke kwaliteitsthema’s.

Aan de slag met Excel voor borging bekwaamheid, kwaliteit en methodisch werken

Wat?

Deze tool is een Excel-bestand dat dient ter ondersteuning van de borging van bekwaamheid, kwaliteit en methodisch werken. De tool helpt bij het monitoren van de voortgang per maand en per team op gekozen  thema’s. De thema’s sluiten aan op de punten waar de IGJ op let.

Welk niveau?

De tool zet je in voor het verbeteren van prestaties bij individuele medewerker en bij teams.

Resultaat

Wat levert het op?

Je krijgt:

  • Zicht op de bekwaamheden van medewerkers en teams op de kwaltiteitsthema’s.
  • Zicht op voortgang implementatie en borging van ingezette acties, zoals van het zorgplan en mic en mim.
  • Inzicht waar verdere coaching nodig is, individueel of op teamniveau.

Door wie te gebruiken?

  • leidinggevenden
  • kwaliteitsmedewerkers
  • coaches
  • management

Maak gebruik van de tool

Hoe te gebruiken?

Pas het Excel aan aan de eenduidige werkwijze in de eigen organisatie. Welke werkzaamheden en uitkomsten wil je monitoren? Zet deze om naar concrete observatie of meetpunten. In dit voorbeeld: Steekproef van te checken dossiers. Instrument invullen, resultaten bespreken in een werkgroep of stuurgroep zorgdossier.

Download

De tool is ontwikkeld en toegepast bij een zorglocatie in samenwerking met Waardigheid en trots op locatie.

  • Bekijk de 'Planning borging Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) en methodisch werken per team en medewerker' (excel) onderaan de pagina. 

Meer weten

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 08-12-2022

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands