Naar hoofdinhoud Naar footer

Publicatie: Aandacht voor leren in 6 inzichten

Gepubliceerd op: 09-01-2023

Om als zorgaanbieder toekomstbestendig te zijn is het belangrijk om het zelflerend vermogen van de organisatie en medewerkers te steunen, te behouden en te versterken. In de publicatie ‘Aandacht voor leren in 6 inzichten – achtergrondinformatie en hulpmiddelen voor de praktijk’ laten we zien wat goed werkt bij leren, op basis van onze kennis uit theorie en praktijk.

We bieden achtergrondinformatie om beter te kunnen begrijpen waar het bij leren over gaat en over praktische hulp­middelen voor de praktijk. Ook hebben we onderscheid gemaakt in de ver­schillende ingangen rond leren zoals de individuele medewerker, het team of de organisatie met daarbij verschillende inzichten.

Leren en ontwikkelen binnen zorgorganisaties

Vanuit het programma Waardigheid en trots op locatie zijn veel organisaties begeleid bij het leren en ontwikkelen. Zo zien we dat de interne samenhang tussen stu­ring, voorwaarden en uitvoering van belang is om verder te komen met dit thema. Ook weten we dat medewerkers graag het goede willen doen en dat medewerkers, teams, locaties en organisaties daar aandacht bij nodig hebben. Daarnaast werkt het om systematisch te werken aan veranderingen.

6 inzichten rond het zelflerend vermogen

De publicatie ‘Aandacht voor leren in 6 inzichten’ bundelt kennis en tips aan de hand van de volgende inzichten:

  1. Sluit aan bij de motivatie van ‘goed werk’ van medewerkers
  2. Sluit aan bij de leerbehoefte van de individuele medewerker
  3. Faciliteer leren en ontwikkelen door teams in de praktijk
  4. Stimuleer het zelflerend vermogen van organisaties
  5. Borg het leren en ontwikkelen
  6. Focus op een duurzame lerende sector voor de toekomst

Naast aandacht voor deze inzichten, bieden we in de publicatie veel kennis en hulpmiddelen om mee te werken. Zo blijven we leren en ontwikkelen om goe­de zorg te realiseren, met blije medewerkers, in een goed werkend geheel en zetten we met elkaar goede stappen richting de toekomst.

Download de publicatie ‘Aandacht voor leren in 6 inzichten’

In de komende tijd zullen de de 6 inzichten in een artikelenreeks toelichten. Een uitgebreide beschrijving van de inzichten en bijbehorende tips en hulpmiddelen vind je in de publicatie.

Thema Zorgtalent van de toekomst

  • Bekijk ook het thema Zorgtalent van de toekomst met daarin nog meer kennis, tips en inspiratie op het gebied van leren op je werkplek, een veilig leerklimaat bieden, en bijvoorbeeld hoe je het gesprek over leren en ontwikkelen kunt aangaan binnen je team.

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 09-01-2023

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands