Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie en Digitale zorgMedicijndispenser

Wat is een medicijndispenser? 

De medicijndispenser is een apparaat dat voorkomt dat een cliënt medicijnen vergeet in te nemen, of te vroeg of te laat medicijnen inneemt. De dispenser bevat een medicatierol die bestaat uit zakjes met de medicatie voor een bepaald tijdstip op de dag. Op het moment dat iemand medicijnen moet innemen, geeft de medicijndispenser ze vrij.

De apotheek levert de medicatierol. De thuiszorg of mantelzorger vult regelmatig de medicijndispenser bij. Op het moment dat iemand medicijnen moet nemen, geeft de dispenser een geluid- en lichtsignaal. Zodra de cliënt op de OK-knop drukt, komt een zakje medicijnen uit de dispenser dat automatisch wordt opengesneden.

Haalt iemand de medicijnen er niet uit, dan krijgt de mantelzorger, familie of zorgprofessional een melding. Zij kunnen ook op een bijbehorende app of via een portaal (website) kijken welke medicijnen diegene al heeft afgenomen.

YouTube video thumbnail

 

Doelgroep medicijndispenser

Medicijndispensers zijn bedoeld voor mensen die thuis wonen of in het verpleeghuis, meestal alleenstaand en redelijk stabiel in het nemen van hun medicijnen.

Ook mensen die meer ondersteuning nodig hebben wanneer ze hun medicatie nemen, hebben baat bij een dispenser. Bijvoorbeeld:   

  • Mensen met dementie, die vergeten hun medicatie in te nemen.
  • Mensen met Parkinson, waarbij het tijdstip van inname erg belangrijk is.  
  • Mensen met reuma, die moeite hebben met het openmaken van een medicijnverpakking.

Praktijkverhaal over medicijndispenser: